Maksuhaldur teatab maksuvõlast nüüd kiiremini

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Maksu- ja tolliamet (MTA) selgitas vastuseks ühe lugeja küsimusele, et reageerib nüüd maksuvõla tekkimisele kiiremini ning see võimaldab tegeleda korraga suurema arvu võlglastega, mis omakorda tagab maksumaksjate võrdse kohtlemise.


Lugeja avaldas rahulolematust MTA rakendatud uue programmiga, mis teavitab võlgnikku juba 6 päeva möödudes, et ta on võlgu ja seitsmendal päeval koostab juba maksunõude. Teatel on märge, et seda infot ei tohi kolmandatele isikutele avaldada ilma saatja loata.

«Tundub, et riik on ikka väga rahahädas, sest ega firmad ei taha meelega võlgnikud olla. Meie ettevõtte võlg on 8250 krooni. Kas tõesti on maksuametil tahtmine hulga firmasid põhja lasta, sest kui nad küünised ettevõtjate pangakontode taha saavad, siis nii saab see olema? Järgneb väikeettevõtete pankrotilaine, sest paljude, ja ka meie, võlgnevus tekkis koondamiste tõttu,» kirjutas lugeja.

MTA maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemetsa selgituse kohaselt käivitus selle aasta algul täies mahus elektrooniline võlahaldussüsteem, mida on arendatud alates 2008. aastast. See võimaldab automatiseeritult teha standardseid toiminguid, nagu näiteks massteavitus ja haldusaktide koostamine, mis varem nõudis käsitsitööd.

Kui isikul on e-posti aadress, siis võla tekkimisel saadab MTA elektrooniline võlahaldussüsteem automaatselt isikule teavituse maksuvõla kohta. Kui võlateatele isik ei reageeri - ei tasu maksuvõlga või ei ole esitanud maksuvõla tasumise ajatamise taotlust, siis saadetakse posti teel haldusakt ehk korraldus tasuda võlg 10 päeva jooksul. Kui ka selle aja jooksul võlga ei tasuta või ei ole võlg ajatatud, siis MTA arestib võlgniku konto.

«Ka siis, kui konto on arestitud, on võimalik võlga ajatada. Maksuvõla ajatamine on oluline meede, mis võimaldab ajutises makseraskustes oleval ettevõttel maksuhalduriga kokku leppida võla graafikujärgne tasumine,» selgitas Lillemets.

MTA on välja töötanud lihtsustatud ajatamise, mida on võimalik eelmise aasta novembrist kasutada ka äriühingutel. Lihtsustatud ajatamise puhul pole vaja MTA-le esitada lisadokumente, piisab füüsilisel isikul sissetuleku ning juriidilisel isiku käibe olemasolust. Nii saab ajatada kuni 50 000 krooni maksimaalselt kuueks kuuks.

MTA kasutab kontakti võtmiseks inimese viimast teadaolevat aadressi ning rahvastikuregistri andmeid, mis võivad olla vananenud. Seetõttu soovitab maksuhaldur inimestel oma kontaktandmed e-maksuametis või teeninduskohtades kontrollida ning vajadusel parandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles