Andmeladude arendaja investeerib Eestisse 600 miljonit eurot

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeeringu eesmärgiks on rajada Eestisse Euroopa suurim andmeladu.
Investeeringu eesmärgiks on rajada Eestisse Euroopa suurim andmeladu. Foto: AFP / Scanpix

Data Valley Enterprises planeerib Eestisse Euroopa moodsaimat andmeladu, mis pakuks tööd enam kui 200 inimesele ning vähendaks ideaalis Tallinna küttekulusid.

Projekti esimeses faasis on investeeringute suuruseks 170 miljonit eurot, millega luuakse 30 000 ruutmeetri suurune serveripark. «Investeeringu eesmärk on rajada Eestisse Euroopa suurim andmeladu suuruses 200 000 ruutmeetrit, mis pakub teenuseid globaalsetele suurettevõtetele. Investeeringu kogumaksumus ulatub 600 miljoni euroni,» rääkis ettevõtte esindaja Jussi Vartiainen.

Tema sõnul on see üks suurimaid erainvesteeringuid Eestis, mille projektiga alustati umbes aasta tagasi ning mille avamine toimuks esialgsete plaanide kohaselt 2017. aastal. Andmelao asukoht peaks selguma järgmise aasta alguses, hetkel käivad läbirääkimised potentsiaalsete klientidega.

Eesti omab andmelao asukohana mitmeid eeliseid. «Eestis on ideaalne kliima serverite hoidmiseks, innovaatiline ärikeskkond ja soodne maksukeskkond. Samuti on Eestis tööjõukulud ja maa hind soodsam kui Lääne ja Põhja-Euroopas,» rääkis Vartiainen.

Andmelao juurde tuleks ka oma gaasielektrijaam ning serveritest eralduva soojuse saaks suunata linna küttesüsteemi.

Andmelao teemalise pressikonverentsi kokku kutsunud Eerik-Niiles Krossi sõnul pole temal ettevõttega mingit ärilist seost. «Minu meelest on see lihtsalt täpselt selline projekt, mida Eestil tarvis oleks ning ilus näide sellisest investeeringust, millest aastaid räägitud on,» ütles Kross.

EAS kinnitas, et andmelao investorid jõudsid Eestisse nende kaudu ning esitatud on vajalikud garantiikirjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles