Venemaa Raudteel investeeringuteks puudu 710 miljardit

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa raudtee juht Vladimir Jakunin.
Venemaa raudtee juht Vladimir Jakunin. Foto: Peeter Langovits

Riigifirma Venemaa Raudtee investeerimisprogrammi puudujääk on järgmise viie aasta jooksul 710 miljardit rubla, teatas monopoolse ettevõtte president Vladimir Jakunin.

Jakunin ei täpsustanud, kuidas idanaabri raudtee infrastruktuuride operaatorfirma sellise tulemuseni jõudis, kirjutab Vedomosti.

Ettevõtte asepresidendi Vadim Morozovi sõnul firma sisevedude maht väheneb ning kriisieelsele tasemele ei jõuta enne 2013. aastat. Seetõttu on ka sisemisi ressursse kapitalimahutusteks raske leida. Alates 2001.aastast ulatub investeeringute puudujääk 2 triljoni rublani.

Kogu raudteeettevõtte investeerimisprogrammi maht kuni 2015. aastani ei ole teada. 2009.- 2011. aastal pidid investeeringud ulatuma 1,8 triljoni rublani, kuid kriisi tõttu vähendati kava kaks korda. Tänavuse investeerimisprogrammi maht on 270,5 miljardit rubla.

Veebruaris teatas Jakunin, et ettevõttel oleks riigilt järgneva viie aasta jooksul tarvis toetust 400 miljardit rubla.

Senini ei ole teada, millist riigiabi raudteeettevõte ootab. Ajalehe teatel võib firma otsesele toetusele lisaks soovida ka tariifide indekseerimist. Jakunini sõnutsi firmal selliseid plaane ei ole.
Ajaleht oletab, et tänavu võib tariifide indekseerimine olla 9,2 protsenti.

Venemaa Raudtee on idanaabri raudtee infrastruktuuride operaatorfirma ning üks maailma suurimaid transpordiettevõtteid. Ettevõte kuulub täielikult riigile ning annab Venemaa sisemajanduse kogutoodangust umbes 2,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles