Personaliekspert: riigijuhtide ülikiire palgatõus on ebaõiglane ja piinlik lugu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansipit ootab järgmisel aastal 30-protsendine palgatõus.
Peaminister Andrus Ansipit ootab järgmisel aastal 30-protsendine palgatõus. Foto: arhiiv

«Selline ülikiire palgatõus on ebaõiglane. Ta mitte ainult ei tundu ebaõiglane, vaid ta ongi ebaõiglane,» ütles TTÜ professor Milvi Tepp riigijuhtide 20-protsendist palgatõusu kommenteerides.

«Inimestel tõuseb palk üldiselt siis, kui nad hakkavad rohkem tööd tegema, suureneb vastutus, loovad enam lisaväärtust, mõnedel juhtudel arvestatakse ka inflatsiooni,» rääkis Tepp. «Kui nüüd vaadata riigiametnike järsku palgatõusu, siis nende ülesanded ju ei ole muutunud. Ehk et sellel palgatõusul ei ole loogilist ja ratsionaalset põhjendust.»

Erasektoris tõukab palgatõusu tagant tööjõuturu surve, kuid riigijuhtide puhul puudub Tepi sõnul ka see faktor. «See lugu on tõeliselt ebaõiglane ka avaliku sektori enda inimeste suhtes, kelle palgad ju sellise tempoga ei kasva. Tegemist on ülikiire palgatõusuga, mille sarnast pole nähtud isegi mitte majandusbuumi aastatel,» ütles Tepp.

Ta sõnas, et kõrged riigiametnikud ja riigijuhid peaksid suutma vaadata taolisi asju laiemas kontekstis. «Olukord on ju praegu see, kus inimestel on reaalpalgad hoopis langenud. Arvan, et kõikides Euroopa riikides võetaks taoline otsus väga negatiivselt vastu,» ütles Tepp. «Selline palgatõus suurendab usaldamatust, võõrandumist ja künismi. Piinlik lugu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles