Iirimaa valmistub eluks ilma paketita

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa rahandusminister Michael Noonan
Iirimaa rahandusminister Michael Noonan Foto: SCANPIX

Iiri valitsus kuulutas eile välja valusa kasinuskava aastaks 2014, mis on iirlaste jaoks järjekorras juba seitsmes.

Dublini eesmärk on veenda võlakirjainvestoreid oma vastutustundlikus eelarvepoliitikas – mis on eriti oluline nüüd, mil riik valmistub «ellujäämiskursusteks» ilma Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi abipaketita.

Wall Street Journal meenutab lugejatele, et Iiri majandus libises kriisi aastal 2008, kui kinnisvaramulli lõhkemine pankadele ränga hoobi andis ning Iirimaa pankroti veerele paiskas.

2010. aasta lõpus sai euroalasse kuuluv Iirimaa ELilt ja IMFilt 67,5 miljardit eurot abilaenu. Järgmise kahe kuuga laekuvad paketi viimased eurod. Tuleva aasta algusest tuleb Dublinil end rahastada juba ainult võlaturgude abiga.

Rahandusminister Michael Noonan teatas eile Iiri parlamendile, et eelarvesse tuleb lausa 2,5 miljardi euro eest uusi maksukergitusi ja kulukärpeid eesmärgiga ületada abipaketi tingimustes 2014. aastaks seatud eelarvepuudujäägi eesmärk.  Samas on kärpeettepanekud kõige väiksemad, mida iirlased alates 2008. aastast näinud on.

Lähtuvalt eelarvekavast langeb Iirimaa eelarvepuudujääk tuleval aastal 4,8 protsendi peale sisemajanduse kogutoodangust (tänavu 7,3 protsenti). Dublin on tõotanud tuua Iiri eelarvepuudujäägi aastal 2015 allapoole 3 protsendi piiri SKTst.

Eesmärkidest tulenevalt peab valitsus tegelema kaks eelseisvat aastat puudujäägi kärpimisega. Pärast seda iirlaste elu eriliselt kergemaks ei lähe – ees seisab aastatepikkune riigivõla mäe madaldamine.

Kõige selle juures oskab rahandusminister rõõmustada. «See peatükk Iirimaa ajaloos saab läbi,» ütles Noonan. «Me väljume [pääste]programmist ning Iirimaa saab oma rahakoti tagasi. Tulevikus tuleb meil täiendavaid samme astuda. Taastumine käib, aga on ka palju riske. Nüüd on aeg lootusrikkalt tulevikku vaadata.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles