Analüüs: Venemaa majanduse väljavaated üha süngemad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa majanduskasv on aeglustunud juba peaaegu kaks aastat.
Venemaa majanduskasv on aeglustunud juba peaaegu kaks aastat. Foto: Graafik: Silver Alt

Venemaa üha aeglustuv majanduskasv mõjutab naaberriikide, sealhulgas Eesti majandust. Paar päeva tagasi levis Soome meedias uudis, et vene turistide tax-free-ostud vähenesid suvel märgatavalt.

Üheksa kuuga tegid venelased Helsingis viie protsendi võrra vähem oste.

Soomes tervikuna oli kasv küll viieprotsendiline, aga aasta varem oli see olnud tervelt 26 protsenti. «Venemaa turistide kulutamine sõltub majanduskasvust, mis on sel aastal olnud Venemaal aeglane,» ütles ringhäälingule YLE Jaana Kurjenoja Soome kommertskojast.

«Meie viiest peamisest kaubanduspartnerist on Eesti ettevõtete eksport vähenenud viimasel kolmel kuul kõige enam Venemaale,» ütles Swed­banki peaökonomist Tõn­u Mertsina.

«Selle põhjus on peamiselt transiidina suunatud mehaaniliste seadmete väljeveo vähenemine. See on omakorda halvendanud transpordisektori, sh laonduse tegevust, mille lisandväärtus on sellel aastal vähenenud, samuti on vähenenud teenuste eksport, mis on languses juba eelmise aasta keskpaigast,» lisas ta.

Prognoosid Venemaa majanduse kohta lähevad üha süngemaks. Aastatel 2000–2009 ehk Vladimir Putini võimuletulekust kuni ülemaailmse finantskriisini kasvas Venemaa majandus nafta ja maagaasi kallinemise toel 7,2 protsenti aastas.

Augustis alandas Vene valitsus selle aasta majanduskasvu prognoosi 1,8 protsendile, mis on väikseim majanduskasv alates 2009. aastast, kui ülemaailmne finantskriis kukutas nafta hinna 33 dollarini barreli eest.

2011. aastal kasvas majandus 4,3 protsenti. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on veel pessimistlikum, ennustades mõni päev tagasi avaldatud prognoosis, et idanaabri majandus kasvab sel aastal 1,5 protsenti (veel juunis ennustas IMF Venemaa majanduskasvuks 2,5 protsenti).

Endine rahandusminister Aleksei Kudrin on hoiatanud, et Venemaa on juuksekarva kaugusel langusest. «Negatiivne kasv on juba kriis,» ütles ta ajalehele Novaja Gazeta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles