Rahandusministrid astusid suure sammu pangandusliidu loomise suunas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa astus olulise sammu pangandusliidu loomise poole.
Euroopa astus olulise sammu pangandusliidu loomise poole. Foto: Internet

Euroopa Liidu (EL) rahandusministrid võtsid teisipäevasel kohtumisel vastu lõpliku kinnituse Euroopa ühtse finantsjärelevalve mehhanismi loomise kohta, mis on suur samm edasi ühtse pangandusliidu loomise suunas.

Euroopa pangandusliidu esimene sammas, ühtne finantsjärelevalve läheb Euroopa Keskpanga haldusalasse. Keskpanga järelvalve alla peaks minema ühtekokku 6000 euroala panka.

Sealjuures otsest järelevalvet hakkab keskpank teostama 130-150 suurema pangandusgrupi üle, mis moodustavad ligikaudu 80 protsenti Euroopa pangandussektori mahust.

Lisaks suurtele pangandusgruppidele lähevad keskpanga otsese järelevalve alla veel kolm suuremat panka igast riigist. Eesti puhul tähendaks see Swedbanki ja SEB Panka.

Kolmandat kandidaati hetkel ei olegi, sest järgmised suuremad Eestis tegutsevad pangad on Põhjamaade pankade filiaalid. Väiksemad pangad nagu LHV või Bigbank on suhteliselt sarnaste mahtudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles