Lukašenka on «valmis Kaliningradi üle võtma»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: AFP / Scanpix

Valgevene president Aleksandr Lukašenka teatas Vene ajakirjanikele korraldatud pressikonverentsil, et on valmis arendama Kaliningradi oblastis põllumajandust.

«Ma olen sageli öelnud – andke meile Kaliningradi oblast. Me künname seal iga hektari, iga ruutmeetri üles ning kujundame sellest õitsva krai,» ütles Valgevene riigipea, kelle sõnutsi ta «ei pretendeeri sellele, et Kaliningrad homme üle võtta, kuid võimaluse korral – hea meelega».

Lukašenka olevat võtnud teema üles hiljuti Vene presidendi Vladimir Putiniga ühes helikopteris lennates. Lenta.ru hinnangul leidis jutuajamine ilmselt aset Vene-Valgevene sõjaväeõppustel Zapad-2013 septembri lõpus.

«Vaatan siin, te ei hari ju maad. Nõukogude Liidus olite parimad, õitsev krai oli. Mina räägin Vladimir Vladimirovitšile: kuule, anna need maalapid õige meile. Me künname nad üles, neid ei peagi ju meie omandisse kandma,» kirjeldas Lukašenka oma dialoogi Vene kolleegiga. Putin olevat teda «selles plaanis toetanud».

Kaliningradi oblasti ülesharimisega võiks Lukašenka nägemuses tegeleda Valgevene Grodna oblast.

Kaliningradi oblast piirneb lõunast Poola ning põhjast ja idast Leeduga, läänepiiril randuvad Läänemere lained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles