Kreeka mõrvar on kolmandat aastat linna palgal

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta lõpus tulistas Pangaio rahandusosakonna töötaja Savvas Saltouridis surnuks linnapea Triantafyllos Koukoudise. Pilt on illustreeriv.
2009. aasta lõpus tulistas Pangaio rahandusosakonna töötaja Savvas Saltouridis surnuks linnapea Triantafyllos Koukoudise. Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters / Scanpix

2009. aasta lõpus tulistas Pangaio rahandusosakonna töötaja Savvas Saltouridis omastamisskeemi ümber puhkenud tüli käigus poolautomaatpüstolist surnuks linnapea Triantafyllos Koukoudise.

Ligi kolm aastat pärast mõrvas süüdimõistmist ja eluaegse vanglakaristuse algust on Saltouridis jätkuvalt linnavalitsuse palgal.

Linn maksab tänaseni palka ka Saltouridise töökaaslasele Ioakeim Monosele, kes mõisteti 16 aastaks vangi mõrvale kaasaaitamise eest, kirjutab Wall Street Journal.

Mõlemad mehed, kelle kohal ripuvad ka täiendavad süüdistused omastamises, on oma karistused edasi kaevanud.

Rahvusvahelised kreeditorid – kes hindavad parasjagu Kreeka kuulekust kahe abiapketi tingimustele ning kaaluvad kolmandatki – on kutsunud riiki üles avaliku sektori kaadri vallas korda majja lööma ning koondama tuhandeid ametikohale mittevastavaks osutunud töötajaid. Pangaio juhtumi valguses on tegemist kaelamurdvalt raske ülesandega.

Kreeka valitsuse andmetel on distsiplinaaruurimise all ligikaudu 2100 riigitöötajat, umbes pooli neist süüdistatakse kriminaalses käitumises. Ülikeerukate distsiplinaarprotsesside tiksudes kantakse kõikidele jätkuvalt üle töötasusid – täiel määral või osaliselt.

Tööga halvasti toimetulevate või õiguserikkumisi toime pannud isikute tavapärane vallandamine on Kreeka rangete töökaitseseaduste tõttu välistatud.

Kuigi paljud Kreeka riigitöötajad on kriisi käigus erru läinud – kaitsmaks oma pensione kärbete eest – on lõviosa avaliku sektori töötajaist koondamistest pääsenud, samal ajal kui erasektorit on tabanud ränk vallandamiste laine. Kreeka töötusmäär on ligi 28 protsenti.

Mõnede Pangaio elanike sõnutsi tunnevad nad süüdimõistetute peredele kaasa ning mõistavad, et palgaraha kulub neile väga ära.

Tulistaja abikaasa sõnutsi käitus ta mees ilmselt küll valesti, kuid ilma palgarahata käiks kolme väikese lapse kasvatamine üle jõu. «Kui nad selle raha ära võtavad, siis ma ei kujuta ette mida teha,» ütles naine WSJ reporterile. «Töökohti ei ole.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles