Rocca al Mare suurhall on pankroti äärel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Suurhall
Saku Suurhall Foto: Toomas Huik

Rocca al Mare suurhalli omanik AS Rocca al Mare Suurhall on hädas ehitusvõlgade tasumisega ning vajab võlgade restruktureerimiseks aktsionäridelt 9,8 miljonit eurot.

Halli omanikud on 68,6 protsendiga OÜ Pivotal, mille juhatuse liige on Marcel Vichmann, 15,5 protsendiga riik ja 15,8 protsendiga Tallinn.

Mullu lõpetas suurhall 2,97 miljoni euro suuruse kahjumiga. Majandusaasta aruanne sedastab, et kahjumi suurenemine 2,6 miljoni euro võrra võrreldes eelmise aastaga tulenes võlausaldajate otsusest lisada võlanõudele laenulepingutest tulenevad varem arvestamata viivised. Ettevõtte jaotamata kahjum on üle 9 miljoni euro.

Aruandest selgub, et juhatus pole pankrotiavaldust kohtusse viinud. Aruande audiitor Artur Suits nentis, et ettevõte on maksejõuetu.

Rocca al Mare suurhalli tegevjuht Tarmo Hõbe selgitas, et igapäevase majandamisega saadakse hakkama ning kalendris on üritusi tuleva aasta märtsini, kuid ehituslaenud on võetud ebareaalsele äriplaanile tuginedes.

«Sellisel kujul ei ole võimalik ehituslaene teenindada. Kui saaks lehe puhtaks ega peaks seda kahjumit edasi kandma, siis saaks ilusasti hakkama. Kalender on üritusi täis ja kõik on positiivne,» rääkis Hõbe.

Puhas leht soovitakse ette keerata omanike aktsiaemissiooniga, millega suurendataks aktsiakapitali 2,3 miljoni euro võrra. Aktsiate eest tasumisele kuluks 9,8 miljonit eurot, millest 2,3 miljonit on nimiväärtus ja 7,5 miljonit ülekurss.

Kas emissioon õnnestub, on Hõbe sõnul teadmata. Suuromanik Marcel Vichmann ütles Postimehele, et temal kannatust jätkub. «Eelmised omanikud andsid mulle kaasa äriplaani ja joonised kaubanduskeskuse ja laokompleksi rajamiseks. Aga siis saaksid tooli- ja loožiomanikud imetleda Silvano toodangut või eelmise aasta kartulisaaki. Nad ei ole seda ära teeninud,» kirjeldas Vichmann.

Vichmann viitas kaasomanike Tallinna ja riigi suhtumisele, kuid püüab sellele vaatamata säilitada suurhalli sihtotstarbelisust. «Loodan, et meid saadab edu,» ütles ta.

Tallinna ettevõtlusamet kinnitas, et linn ei ole seadnud suurhallis osalemise kriteeriumiks tegevuse tulusust. Seisukoha aktsiaemissiooni kohta kujundab linnavalitsus lähiajal.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Kristina Haavala ütles, et riigil ei ole avalikust huvist lähtuvalt vaja säilitada osalust suurhallis, kuid praegu ei ole võimalik ettevõtet müüa. Aktsionäride üldkoosolek on kokku kutsutud 23. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles