Lääs läheb jälle metsikuks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsik Lääs
Metsik Lääs Foto: SCANPIX

Valitsuse seisakust väsinud jänkid haaravad ise ohjad. Näiteks on nn crowdsourcing ehk ühisrahastus aidanud värvata kodukandi kaitseks eraviisilisi politseinikke. 

Enam kui 40 kogukonda üle Ühendriikide on asunud endid ühisrahastamise abil turvama, julgustatuna läinud nädalal Oaklandis, Californias käivitunud projektist, mis sai patrulli tarvis raha kokku pelga 24 tunniga, vahendab Financial Times.

Oaklandi elaniku Paul Liu sõnutsi viis kuritegevuse kasv ja politseinike ridade hõrenemine nad niikaugele, et tuli endilt küsida: «Kas me võtame midagi ette või lihtsalt istume ja ootame?»

Nüüd maksavad ligi 200 peret 20 dollarit kuus patrullauto eest, mis piirkonnal silma peal hoiab ja kodanikualgatuse korras pahategijaid arreteerib.  

Ühisrahastamine, mida tavaliselt rakendatakse IT-idufirmade või kunstiprojektide puhul, osutus Liu kodukandi jaoks kiireks ja taskukohaseks lahenduseks – ilma valitsuse abita.

Idee on üle võtnud veel kolm Oaklandi kogukonda. Liikumine on levinud mitmetesse linnadesse nagu Chicago, Miami ja Baltimore.

Nagu kinnitab Oaklandi kampaaniat korraldata aidanud ühisrahastus-saidi CrowdTilt tegevjuht James Beshara, pöörduvad «pidevast patiseisust» kurnatud ja vaevatud kodanikud üha rohkem internetis peituvate võimaluste poole, et astuda samme kodukandi kaitseks.

«On vältimatu, et kodanikukorras ühisrahastamine kasvab ja kasvab ja kasvab,» ütles Beshara. «On vaimustav näha seda potentsiaalset muutust viisis, kuidas meid valitsetakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles