Iiri pankadel avastati suur puudujääk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Lenihan
Brian Lenihan Foto: AFP / Scanpix

Iiri pangad seisavad silmitsi kuni 32 miljardi euro suuruse kapitalipuudujäägiga, mis võrdub ligikaudu 20 protsendiga riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Valitsuse sõnul, kes vastutab ligikaudu kolme neljandiku eest sellest summast, on avastatud must auk üllatavalt suur.

Avastus tehti pärast seda, kui vastloodud «halb pank» ehk riiklik varahaldus-agentuur National Asset Management Agency võttis üle 16 miljardi euro väärtuses valdavalt kinnisvaralaene - misläbi NAMAst tõenäoliselt Iirimaa suurim kinnisvaraomanik kujuneb.

Samas aga maksis NAMA nende laenude eest vaid 8,5 miljardit eurot, kohaldades oodatust suuremat allahindlust - mis peegeldab laenude viletsat kvaliteeti.
Üldiselt arvatakse, et Iiri valitsus, kes juba ühe panga on riigistanud, saab lõppeks enamusosaluse kõigis Iirimaa pankades peale Bank of Irelandi.

Kuid isegi Bank of Irelandis, kel tuleb regulaatorite nõudmisel kusagilt 2,66 miljardit eurot leida, võib valitsuse osalus 40 protsendini tõusta. Praegune seis on 16 protsenti.

Analüütikute sõnul võib Allied Irish, kel kapitalipuudujääk 7,4 miljardit eurot - kusjuures panga turuväärtus on vaid 1,2 miljardit eurot - minna valitsuse kätte isegi enam kui 70 protsendi ulatuses.
Valitsus peab kogu puudujäägist ilmselt välja käima kuni 24 miljardit eurot, mis on enam, kui Iirimaa tänavune riigieelarve puudujääk - 18,7 miljardit eurot.
Börsil noteeritud Iiri pankade aktsiad on vabalanguses juba teist päeva järjest ning trend jätkub ilmselt ka täna.

Rahandusminister Brian Lenihan ütles parlamendile, et pangad on teinud buumiaastatel «õõvastavaid laenuotsuseid». Ainsa lootuskiirena julges ta esile tõsta Bank of Irelandi, kel pidavat olema tulevikku ja lootust.

Ministri sõnul oli endine finantsregulaator oma hoiatustega «katastrofaalselt hiljaks jäänud».
Pangandusplaan on järjekordne samm Iiri majanduse stabiliseerimiseks, mis kõigist tööstusriikidest kõige hullema kriisi läbi elas ja 2007-2009 aastatel sisemajanduse kogutoodangust 12 protsenti kaotas.
Samal ajal jõudis valitsus ajaloolise kokkuleppeni ametiühingutega: riigi 350 000 avaliku sektori töötaja palgatõusid seotakse edaspidi säästudega, mis tulenevad nende töö paremast korraldusest.

Valitsus üritab saada eelarvepuudujäägi 3 protsendi raamesse SKTst aastaks 2014. 2008. aastal suudeti defitsiiti kärpida 6 protsendi võrra. Nii 2011. kui 2012. aastal tuleb Iirimaal selleks kulutusi kärpida 2 miljardi euro, järgmisel kahel aastal aga 2,5 miljardi euro võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles