Tippjuhtide palgateema kütab kirgi ka Soomes

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia juht Stephen Elop.
Nokia juht Stephen Elop. Foto: SCANPIX.

Mitte ainult Eestis ei tunne inimesed suurt ebaõiglust seoses tippjuhtide kõrgete palkadega. Finnairi nõukogu aseesimehe Harri Kermineni sõnul on sama lugu ka Soomes ning eriti kerkib teema üles siis, kui kõrgepalgalise juhi juhitud ettevõttel ei lähe kuigi hästi.

«Näiteks pidi Fortumi juht  mõned aastad tagasi astuma, sest meedia oli väga kriitiline ettevõtte optsioonipoliitika suhtes,» rääkis Kerminen Pärnu Juhtimiskonverentsil. «Enamasti käib jutt kogutasust, mitte niivõrd juhtide põhipalkadest.»

Kerminen ütles,  et kui tahad tõesti tasemel juhti rahvusvahelisse firmasse, siis tuleb talle maksta ka head ja konkurentsivõimelist palka. Samas on Soome ja Põhjamaade juhtide palgad tema sõnul hoopis madalamal tasemel kui rahvusvaheliste firmade juhtide palgad nt Saksamaal, Hiinas. «Tippjuhi palk peab olema kõrge ja see on puhtalt omaniku valik, millist inimest ta ettevõtet juhtima soovib ning kui palju on ta nõus maksma. Kui omanik on nõus maksma juhile 3 mln eurot aastas, siis see on tema valik,» ütles Kerminen. «Tõsi, ettevõtte kuvandile pole ehk kõige parem, kui tema juhi palk tundub ebaõiglaselt suur.»

Kerminen ütles, et ettevõte peab palgateemat kindlasti avalikult selgitama ja eriti käib see börsifirmade kohta. «Selgitada tuleb nii, et inimestel ei jääks muljet, et ettevõtte midagi varjab,» sõnas Kerminen. «Palk peab olema rahvusvahelises mõistes konkurentsivõimeline, kuid palgateemaga peab kaasas käima ka väga hea avalik kommunikatsioon, et juhtide kõrge palk ei tekitaks ettevõttele negatiivset kuvandit.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles