Euroopa Ülemkogu leppis kokku tulevikustrateegia eesmärkides

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Jose Manuel Barroso.
Andrus Ansip ja Jose Manuel Barroso. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu valitsusjuhid leppisid täna Brüsselis toimunud kohtumisel kokku Euroopa uue tööhõive ja majanduskasvu strateegia eesmärkides.

Uus strateegia keskendub valdkondadele, kus on vaja astuda konkreetseid samme Euroopa konkurentsivõime, tootlikkuse ja majanduskasvu suurendamiseks, vahendas valitsuse pressiesindaja. 

Kaks päeva väldanud Euroopa Ülemkogul arutati Euroopa Liidu konkurentsivõime tõstmisele suunatud uut tegevuskava Euroopa 2020, kliimapoliitikat, liidu prioriteete eeloleval G20 tippkohtumisel ning Kreeka finantsolukorda.

Peaminister Andrus Ansip pidas väga oluliseks kokkuleppele jõudmist majanduskasvu strateegia põhieesmärkides.

«Kokkuleppe saavutamine uue strateegia põhieesmärkides annab inimestele tugeva signaali Euroopa Liidu otsusekindlusest viia majandus uuele tõusule,» ütles Ansip. «Majanduskasv omakorda tähendab tööpuuduse vähenemist.»

«Euroopa 2020» seab sihiks 75-protsendilise tööhõive määra vanuserühmas 20-64 aastat, investeeringud teadus- ja arendustegevusse vähemalt kolme protsendi ulatuses sisemajanduse kogutoodangust, eesmärkide saavutamise liidu energia- ja kliimapoliitikas, kõrgharidusega inimeste hulga suurendamise, väljalangemise kahandamise õppeasutustest ning võitluse vaesusega.

Nendest sihtidest tulenevalt seavad liikmesriigid oma riiklikud tegevuskavad, milles täpsustatakse meetmeid, mida kavatsetakse kasutada uue strateegia elluviimiseks.

Teise olulise teemana keskendusid Euroopa Liidu liidrid küsimusele, kuidas anda uus hoog rahvusvahelistele kliimaläbirääkimistele. Euroopa Liidu liidrid rõhutasid oma varasemaid kohustusi  kliimamuutustega võitlemiseks.

«Euroopa Liit peab kliimapoliitikas olema jätkuvalt aktiivne,» ütles Ansip. «Praegu peaksime keskenduma oma seisukohtade selgitamisele. Selles osas tuleks võimalikult suur roll anda Euroopa Komisjonile.»

Peaminister Andrus Ansipil oli ülemkogu ajal mitmeid kahepoolseid kohtumisi. Kolmapäeval kohtus peaminister Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga, kellele ta tutvustas Eesti jõupingutusi euroalaga ühinemiseks. Euroopa ühisraha temaatika oli esiplaanil ka tänasel kohtumisel Saksamaa liidukantsler Angela Merkeliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles