Moskva nõuab Kiievilt Vene äride kaitsmise garanteerimist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peahoone Moskvas
Gazpromi peahoone Moskvas Foto: AFP / Scanpix

Moskva nõuab Kiievilt Venemaa äride kaitsmise garanteerimist, kirjutab tänane

Kommersant.

Vene peaministri Vladimir Putini ja tema Ukraina kolleegi Mõkola Azarovi tänase kohtumise teemad Moskvas ulatuvad tuumakütuse tootmisest kuni lennukiehituseni.

Küll aga on Moskva Kiievile juba mõista andnud, et gaasikonsortsiumi loomine Vene gaasihiiu Gazpromi osavõtul pole piisav tasu Ukrainale müüdava gaasi hinna alandamise eest.

Putini pressisekretär Dmitri Peskov rääkis Kommersandile, et valitsusjuhid püüavad esmalt omavahel tuttavaks saada ja uurida välja, kui konstruktiivseks võiks Vene ja Ukraina dialoog muutuda ning milline saaks olla edasine koostöö.

Kommersandi andmetel saab võtmeküsimuseks ikkagi olema gaasiteema. Hinnas pole Moskval plaanis aga mingeid järeleandmisi teha. Vene valitsusallikas rääkis Kommersandile, et riiki rahuldab täiesti 19. jaanuaril 2009 sõlmitud leping ja enne muudatuste tegemist tule teha selgeks, mida Venemaa vastu saab.

Gazpromist kinnitati mitteametlikult, et kui suurfirma jääb Ukrainas ilma näiteks 3 miljardist dollarist, siis kusagilt tuleb see ju tagasi saada.

Seega pole nii valitsus- kui Gazpromist pärit allika väitel gaasikonsortsium see tasu, mille eest oleks Venemaa nõus gaasi hinda alandama.

Vene meedia väitel loodab Ukraina, et Venemaa on nõus alandama tuhande kuupmeetri gaasi hinda seniselt 305 dollarilt 168 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles