USA reservide kosumine surus naftabarreli hinna 80 dollari juurde

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtorn Dakotas
Naftapuurtorn Dakotas Foto: AFP / Scanpix

Nafta hind Aasia turgude kauplemissessioonil liikus vaikselt allapoole mure tõttu nõudluse üle Ameerika Ühendriikides, kuna riiklik raport näitas varude suurenemist.


New Yorgi börsi futuuridetehingu peamine nafta (light sweet crude) odavnes mailepingutes 0,20 dollarit 80,41 dollarini. Sama nafta kaotas eile oma väärtusest 1,3 dollarit, vahendas AFP.

Põhjamere Brenti nafta hind Londonis langes mailepingutes 0,24 dollarit 79,38 dollarini.

USA energiaministeeriumi eilse raporti järgi suurenes kütusereserv eelmisel nädalal 7,2 miljoni barreli võrra, ületades oluliselt ekspertide prognoositud 1,7 miljoni barreli suuruse juurdekasvu.

Turg reageeris peamiselt raportile, mis näitas toornaftavarude väga olulist juurdekasvu eelmise nädala kokkuvõttes, rääkis analüütik Victor Shum energiakonsultatsioonide firmast Purvin & Gertz.

Nafta oli surve all ka jätkuva volatiilsuse tõttu USA dollari ja euro omavahelistes suhetes. Shumi sõnul on see tingitud kõrgenenud kartustest kriisiga võitleva Kreeka ja Portugali pärast, mis on nõrgestanud sel nädalal eurot.

Tugev dollar muudab nafta kallimaks nende investorite jaoks, kes igapäevaselt arveldavad nõrgemates valuutades ja vähendab nii nõudlust USA dollarites kaubeldava nafta vastu.

Naftabarreli hind testis üleeile enne uperkuuti lendamist 82 dollari taset. Euro hakkas nimelt nõrgenema suurenenud spekulatsioonide tõttu, nagu kavatseks Euroopa Liit küsida Rahvusvaheliselt Valuutafondilt IMF abi võlgade tõttu kriisi sattunud Kreeka aitamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles