Eesti mullas on hulgaliselt ohtlikke pestitsiidijääke

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
põld.
põld. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maaülikooli professor Anne Luik rääkis täna riigikogu konverentsisaalis toimunud Eesti Maaviljeluse Instituudi juubelikonverentsil, et Eesti mullaseire näitab 89 protsendis proovides pestitsiidide jääke.


«Eestimaa mullas on hulgaliselt nüüdseks juba keelatud vahendite jääke. Kusjuures uuringutes määratakse ainult teatud aineid - seega võib pestitsiidide jääke olla isegi rohkem,» selgitas Luik.

«Maksimaalne pestitsiidijääkide arv ühes proovis Euroopas on aasta-aastalt kasvanud. Kui 1997. aastal oli see arv 8, siis 2006. aastal juba 29. Kusjuures pestitsiidijääkide koostoimet ei ole uuritud - me kõik oleme katsejänesed, kui pestitsiidijääkidega toitu sööme,» lisas Luik.

Eesti Maaviljeluse Instituut on pPõllumajandusministeeriumi valitsemisalas asuv teadus- ja arendusasutus. Instituudi teadus- ja arendustegevuse eesmärgiks on aidata põllumajandustootjatel vähendada põllumajandussaaduste tootmiskulusid ning tõsta toodangu kvaliteedi ja konkurentsivõimet nii sise- kui välisturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles