Digilevile üleminekuni on jäänud 100 päeva

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digilevi ühilduvusmärk.
Digilevi ühilduvusmärk. Foto: Digilevi.ee

100 päeva enne analoogtelevisiooni edastamise lõpetamist kutsub Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjon noori ja hakkajaid inimesi aitama oma vanemaid, vanavanemaid ning teisi abivajajad astumaks sujuvalt digiajastusse.


Kuigi digilevi vastuvõtt pole tehniliselt keerukas, võivad valitsuskomisjoni hinnangul paljud inimesed vastuvõtja esmasel häälestamisel ja antenni korda tegemisel vajada abi.



Äsjane digilevi uue sageduse kasutuselevõtt Lõuna-Eestis näitas, et vanade teleritega harjunud inimesed vajavad veidi aega uue süsteemiga harjumiseks. Vilumus digitaaltelevisiooni ekraanimenüüde kasutamisel või elektroonilise saatekava ja uute kanalite leidmisel tekib siis, kui keegi kogenum esimesed sammud kätte õpetab.

«On väga teretulnud, kui noored võtaksid aega, aitaksid lähedastel digiboksi või uue teleri üles seada ja näitaksid tänapäeva tehnika kasutamise võtted ette,» kirjutas digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjon oma avalduses.

Digilevi märki kandvate seadmete häälestamine ja kasutamine on vähegi tehnikaga kokku puutunud inimesele koheselt arusaadav. Küsimuste tekkimise korral on noorel inimesel lihtsam ka lisaselgitusi leida ja vajadusel abi küsida.

Digilevi kodulehel on toodud põhjalik õpetus antenni paigalduse kohta. Seadmete puhul piisab tavaliselt nende juhendisse süvenemisest. Digilevi seadmete ülespaneku kohta annavad nõu ka elektroonikapoed ja antennipaigaldusfirmad, kelle kontaktid on samuti digilevi kodulehel olemas.

Digilevi komisjoni juht Jüri Pihel soovitab juba täna kõigil kontrollida, kas kodune katuseantenn sobib digi-tv vastuvõtuks või on vaja teha kohendustöid, mida ei tohiks viimasele minutile jätta.

«Lihtsaim viis digilevile ülemineku valmidust kontrollida on vaadata, kas teie televiisorist on nähtav ETV 2. Kui jah, siis ei pea enam midagi tegema ja üleminek teid enam tehnilises mõttes ei puuduta,» selgitas Pihel.

2010. aasta 1. juulil lõpetavad kõik Eesti telesaatjad analoogtelevisiooni edastamise ning teleprogramme näeb tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Selleks hetkeks peavad täna vaid kolme Eesti telekanalit nägevad inimesed soetama endale digiboksi või soovi korral uue digiteleri.

Tingimata tuleks valitsuskomisjoni soovitusel eelistada Eesti Digilevi märgiga seadmeid, sest nende sobivus siinse digilevi võrguga on põhjalikult kontrollitud. Digilevi saab vastu võtta tavalise detsimeeterantenniga ehk senist tehniliselt korras katuseantenni pole televaatajatel vaja välja vahetada.

Tasuta Eesti telekanalite ETV, Kanal 2, TV3, ETV2, Kanal 11 digitaalseks vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga. Kui soovitakse lisaks vaadata rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid, võib liituda sama katuseantenni kaudu vastuvõetava tasulise digilevi paketi või mõne kaabel- või satelliittelevisiooni teenusega. Praeguseks juba mõne teenusepakkujaga liitunud televaatajaid Eesti üleminek digilevile tehnilises mõttes ei puuduta.

Digilevile ülemineku kohta saab lisainfot digilevi veebilehelt ja teenustasuta infotelefonilt 17101.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles