Google lõpetas Hiinas tsensuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i avaleht.
Google'i avaleht. Foto: SCANPIX

Google lõpetas täna oma Hiina otsingumootori tsenseerimise ning langes otsekohe riigiametnike terava kriitika alla.

Hiinlaste viha ennetamiseks suunas Google kõik otsingud ümber oma Hong Kongi mootorisse, mis nende sõnul Hiina tsensorite haardeulatusest välja jääb.

«Meie manööver on täiesti seaduslik ning muudab informatsiooni hiinlastele palju kättesaadavamaks,» ütles Google'i juriidilise osakonna juht David Drummond. «Me loodame kogu südamest, et Hiina valitsus respekteerib meie otsust, kuigi teame, et nad võivad juurdepääsu meie teenustele iga hetk blokeerida.»

Üks Hiina riigiametnik jõudis aga otsuse ametlike uudiskanalite vahendusel juba «täiesti valeks» tembeldada ning ütles, et Google on rikkunud Hiina turule tulles antud lubadust.

Google lõpetas tsensuuri Hiinas täna öösel. Kas Hiina tsensorid selles osas midagi juba ette on võtnud, pole hetkel veel teada. Põhimõtteliselt võib Hiina valitsus blokeerida oma kodanike juurdepääsu Google'i otsingumootoritele nii sisemaal kui Hong Kongis. Selles osas on hiinlastel palju kogemusi ning sisemaal on blokeeritud mitmed välismaised veebileheküljed.

USA valitsus distantseeris end Google'i otsusest, kuid toetas samas üldsõnaliselt internetivabadust laiemas mõttes.

«Me oleme pettunud, et Google'il ja Hiina valitsusel ei õnnestunud jõuda kokkuleppele teenuste jätkamise osas veebileheküljel Google.cn,» seisab Valge Maja pressiteates.
Nelja aasta eest sai Google ülemaailmse karmi kriitika osaliseks, kui soostus Hiinas ametliku tegevusloa saamiseks sealsete tsenseerimisreeglitega arvestama.

Tänavu jaanuaris lubati aga tsensuuriga lõpparve teha.
Kuigi Google on üritanud viimasel ajal jätta muljet, nagu käiksid neil hiinlastega läbirääkimised tsensuurivabalt edasitegutsemise võimaluste üle, on Hiina ametnikud neid siiski omalt poolt rämedalt tümitanud.

Google'i otsuse küpsedes on ka sõnavõtud firma aadressil muutunud järjest raevukamateks. Muuhulgas on Google'it ajalehtedes nimetatud USA valitsuse agendiks, kes viimasel Hiinale survet avaldada aitab.

«Hiina valitsus on meile kristalselt selgeks teinud, et enesetsensuur on seadusepügal, mis oli, on ja jääb,» ütles Drummond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles