Välisfirmad toovad tootmise Eestisse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elcoteq Tallinna tehas.
Elcoteq Tallinna tehas. Foto: Liis Treimann

Mitu Põhjamaade ettevõtet on viimasel ajal teatanud oma tootmise kolimisest Eestisse või siinsete tehaste laiendamisest. Eile kinnitas sama plaani veel üks Soome firma.

Nimelt sulgeb elektroonikafirma Incap tehase Soomes Vuokattis ning koondab ühtekokku 124 inimest, vahendas Kauppalehti eile. Incapi grupi avalike suhete juht Hannele Pölla kinnitas Postimehele, et suletava Vuokatti tehase tootmine kolitakse Eestisse.



Kauppalehti andmetel aitab Incapi selline vangerdus ettevõttel kokku hoida ligi kolm miljonit eurot ehk enam kui 45 miljonit krooni. Pölla põhjendas sammu aga eeskätt firma sooviga viia ühesuguse toodangu valmistamine ühe katuse alla.



Töökohti tuleb juurde


Eestis pole Soome elektroonikafirma uus tegija. Pölla kinnitusel on Incap (Incap Electronics Estonia OÜ) Kuressaares tegutsenud juba 2000. aastast. Just Kuressaare tootmisüksus võtabki üle Vuokatti tehase tootmise. «Saame Kuressaares seejärel tootmist alustada pea täisvõimsusel,» märkis Pölla.



Pölla sõnul annab Kuressaare tehas praegu tööd 180 inimesele ning kuna tootmismaht kasvab, on kavas ka inimesi juurde palgata.



Incapi avalike suhete juht lisas, et seni on suletavas Vuokatti tehases ametis veel umbes 70 inimest, kellega lõpetatakse töösuhe sel aastal. Kui palju uusi töökohti on kavas juurde luua Eestis, Pölla veel öelda ei osanud, kuid kinnitas, et kindlasti pole see arv sama suur kui Soomes kaotatavate töökohtade hulk.



Incapi otsus tootmine Eestisse kolida on jätkuks mitmetele samasugustele juhtumitele. Eelmise aasta lõpus kirjutas Kauppalehti, et Soomes meesteülikondi tootev firma Turo Tailor lõpetab tegevuse Kuopios ning kolib kulude kokkuhoiu eesmärgil Eestisse ja Leetu.



Selle aasta alguses kinnitas Elcoteq Tallinna tegevjuht Jan Kotka, et vahepeal sadu inimesi koondanud ettevõte on saanud uue hingamise, mistõttu laiendatakse Eestis tootmist. Märtsi alguses avatigi uus tootmishoone ning varasema asemel keskendub Elcoteq Tallinn just keerukama ja väiksemate seeriatega toodangu valmistamisele.



Huviliste arv kasvab


Ericsson, kes otsis läinud aastal suure osa Elcoteqi tootmisest, on Eestis samuti aktiivselt tegutsema asunud ning teatanud, et hakkab Tallinna tehases valmistama seadmeid 4G võrkude tarbeks.



Lisaks kirjutas eilne Äripäev, et Taani mööblitootja Flexa Holding kolib oma mööblitootmise Eestisse, mis võimaldab Flexa Eestil juurde palgata kuni 30 töötajat.



Eile riigikogu arupärimistele vastanud peaminister Andrus Ansip tõdes samuti, et nii Elcoteq kui Ericsson suurendavad Eestis oma tootmismahtu, polümeeritoodete valmistaja Telleborg loob aga Saaremaal töökohti juurde.



Ansipi sõnul võib pea iga päev kuulda uudiseid, et mõni Saksmaa, Soome või Rootsi ettevõte toob oma tootmise Eestisse. See näitavat, et siinne ettevõtluskeskkond on välisfirmadele atraktiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles