Kaupmehed: hinnatõusu tõenäosus euro tulekul on väike

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplused võivad sõlmida ausa hinnastamise lepingu, millega nad lubavad, et ei hakka euro saabumisel hindu tõstma.
Kauplused võivad sõlmida ausa hinnastamise lepingu, millega nad lubavad, et ei hakka euro saabumisel hindu tõstma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaupmeeste liidu tegevjuht Marika Merilai ei usu, et euro tulekul hinnad meie kauplustes ülesmäge lähevad, kuna konkurents on liiga suur.

«Konkurents on niivõrd tihe nii jaekaubanduses kui ka teeninduses, seetõttu ei oska ette näha ega eelda, et hinnad tõusevad,» ütles Merilai «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

Samas on ettevõtetel võimalus anda omapoolne panus hinnatuõusu ärahoidmiseks. Eesti Kaubandus-Tööstuskojas on koostamisel ausa hinnastamise leping, millele alla kirjutanud firmad lubavad, et nad euro saabumisel hindu tõstma ei hakka.

Lepinguga ühinemine saab olema vabatahtlik ning ettevõte, kes sellega liitub, saab avalikult näiteks oma kaupluses sildi üles panna, et nemad on oma toodetele pannud ausad hinnad ning pole euro tulekut kurjasti ära kasutanud.

Ausa hinnastamise lepingut on soovitanud Eestile ka Euroopa Komisjon, sest ajalugu näitab, et riigid, kus hinnakujundamisele on tähelepanu pööratud, on suutnud hinnatõusu vältida ning need, kes seda pole teinud, on pidanud taluma kiiremat hinnakasvu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles