Merkel tahab euroalast väljaviskamise võimalust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukantsler Angela Merkel parlamendis.
Saksa liidukantsler Angela Merkel parlamendis. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaa kantsler Angela Merkel tahab, et euroala saaks võimaluse oma liikmeid välja visata, kui see on vajalik kriisi ärahoidmiseks.


Merkel ütles Saksamaa parlamendile, et kehtivad reeglid pole piisavalt tugevad, tulemaks toime praeguse Kreekast põhjustatud kriisiga, vahendas BBC.

«Tulevikus vajame [Euroopa Liidu] lepingus sätet, mis teeks võimalikuks viimase hädaabinõuna arvata riik euroalast välja, kui tingimusi ei täideta üha uuesti ja uuesti pika aja jooksul,» lausus Merkel.

Kreeka peaminister George Papandreou ütles hiljem, et tema riigi euroalast lahkumise tõenäosus on null. Samas on Kreeka eelarvepuudujääk neli korda kõrgem, kui ELi reeglid lubavad. Papandreou avaldas lootust, et ELi rahandusministrid kiidavad järgmisel nädalal heaks Kreeka abistamise programmi. Ta lisas, et avatuks jäävad ka teised pääseteed, näiteks Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) raha laenamine.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble on tõstatanud võimaluse rajada IMFiga sarnaselt toimiv Euroopa Valuutafond, et tulla toime selliste kriisidega ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles