Seakasvataja: laibaauto võib taudi levitada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aastas Kehtnas üle 32 000 seapõrsa tootva AS Rey omanik Valentin Kütt ütles, et näeb suurimat ohtu taudi levitamisel nööda maad ringi sõitvas laibaautos.


Küti sõnul peaks taudiohu olukorras lubama laipu maha matta. «Mina olen kogu aeg seda meelt olnud, et selle asemel, et teha miljonilisi investeeringuid laipade kokkuvedamisse ja töötlemisse, võiks neid maha matta, sest see on palju ohutum,» sõnas ta.

Ta lisas, et võõraste inimeste ja loomade ligipääsu oma lautadesse saab omanik piirata, aga laibaauto peab ta ligi laskma, sest nii suures toootmises loomi ikka aeg-ajalt sureb.

Kütt ütles, et saab aru, miks riigiametnikud püüavad ohtu pisendada. Tegelikult ei soovi ka seakasvatajad tema sõnul, et näiteks Venemaa haiguskartuses piiri sulgeks, sest siis ei saa nad enam sigu eksportida.

Farmeri sõnu pole praegu ka täpselt teada, kui palju seda seataudi Eestis on ja kui ohtlikuks seda pidada. «Liigub igasuguseid jutte ja oletusi, aga mingeid uuringuid pole tehtud,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles