Ministeerium: igasuguse veeseisuga Muhumaa kindlasti ei sõida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uhiuus parvlaev Muhumaa jõudis reede õhtul Rohuküla sadamasse.
Uhiuus parvlaev Muhumaa jõudis reede õhtul Rohuküla sadamasse. Foto: Andrus Karnau

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Andres Lippmaa ütles vastuseks E24 küsimusele, kas uus praam Muhumaa on ikka Hiiumaa liinile sobiv, et igasuguse veeseisuga see kindlasti ei sõida.


«Meil ei ole alust arvata, et on ehitatud liinile mittesobiv laev. Vedaja on teatanud ministeeriumile laeva süvised täislastis ja Hiiumaa liinile tavapärases lastis. Igasuguse veeseisuga Muhumaa kindlasti sõita ei saa, kuid vedaja kinnitusel siiski madalama veeseisuga kui täna liini teenindavad Scania ja St. Ola,» selgitas Lippmaa.

Ta tunnistas ühtlasi, et seoses uue laeva toomisega Hiiumaa liinile on vedaja soovinud avada läbirääkimised veotasu muutmiseks ehk siis riigi teotuse suurendamiseks, kuid see ettepanek ei leidnud ministeeriumi toetust.

Hiidlased on avaldanud muret laevafirma soovitud graafiku muudatuste pärast. Lippmaa teatas, et graafiku kooskõlastamine ja kinnitamine toimub vastavalt lepingule ja seejuures lähtutakse eesmärgist tagada Hiiumaale piisav ühendus mandriga. Laevafirmal ühepoolselt ei ole võimalik selliseid otsuseid teha.

Kehtiv sõitjateveo avaliku teenindamise leping lõpeb 2016. aastal. Ministeerium on peagi alustamas saare ettevõtjatega ja omavalitsustega arutelu, milliseks kujuneb laevaühendus Hiiumaaga pärast seda.

«Ühendus saartega peaks olema piisavalt stabiilne, et võimaldada reisimise ja kaubaveo planeeritavus ka rasketes ilmastikuoludes, ja piisavalt paindlik, et arvestada nõudluse sesoonsete ja nädalasiseste tõusude ja langustega,» lausus Lippmaa.

Lõpuks lisas ta, et ministeerium tunnustab Saaremaa Laevakompaniid ja tema omanikku Eesti merendusele olulise tähtsündmuse - uhiuue laeva ehitamise ja Eesti lipu alla toomise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles