Eksport pööras üle tüki aja taas kasvule

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Sadovski.

Kaupade eksport kasvas selle aasta jaanuaris eelmise aasta sama kuuga võrreldes esimest korda 14 kuu jooksul, teatas statistikaamet.


Jaanuaris kasvas kaupade eksport 11 protsenti, import langes samal ajal kaks protsenti.

Ekspordi kasvu mõjutas ka 2009. aasta madal võrdlusbaas, sest just jaanuaris oli eksport eelmisel aastal kõige väiksem.

Tänavu jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 8,1 miljardi krooni eest ja imporditi Eestisse 8,6 miljardi krooni väärtuses.

Eesti väliskaubanduse puudujääk oli 0,5 miljardit krooni, mis oli 2009. aasta jaanuariga võrreldes kolm korda väiksem.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi jaanuaris kaupu 5,6 miljardi krooni eest, mis moodustas 70 protsenti Eesti koguekspordist. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes suurenes eksport EL riikidesse 5 protsenti.

Ühendusevälistesse riikidesse eksporditi kaupu 2,4 miljardi krooni väärtuses ning suurenemine 2009. aasta jaanuariga võrreldes oli 29 protsenti.

Euroopa Liidu riikidest imporditi kaupu 6,7 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 78 protsenti Eesti koguimpordist.

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes suurenes import EL riikidest 4 protsenti. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi kaupu 1,9 miljardi krooni eest, mis oli viiendik vähem kui eelmise aasta jaanuaris.

Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 1,1 miljardit krooni (eelmise aasta jaanuaris samuti 1,1 miljardit krooni).

Samas kaubavahetus ülejäänud riikidega oli ülejäägis ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse 0,6 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

Võrreldes 2009. aasta detsembriga vähenes 2010. aasta jaanuaris eksport 6 protsenti ning import 16 protsenti. Tegemist on tavapärase kaubavahetuse langusega aasta algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles