Kriisiaastad kärbivad kõvasti Läti SKTd

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Läti majandusraskused pitsitavad inimesi nii tugevalt, et sel aastal oli isegi naistepäeva lillemüük Riias tagasihoidlikum kui tavaliselt. Analüütikud usuvad siiski, et suurem langus on möödas.



«Inimesed ostavad üks või kolm tulpi, mitte rohkem,» rääkis üks Riia kesklinna lillemüüja LETA teatel. Lillemüüjate sõnul olid hinnad tänavu mullusest tagasihoidlikumad, aga riialased küsisid sellest hoolimata julgelt allahindlust.



Ametlik deflatsioon oli Lätis veebruaris aastases võrdluses 4,2 protsenti. «Tähtis on see, et ostjatel on nägu naerul ja nad on rõõmsad,» lisas lillemüüja.



Läti peaminister Valdis Domb­rovskis ütles eile Riias ajakirjanikele, et osa majandusraskusi õnnestub sel aastal seljataha jätta. Dombrovskis märkis LETA teatel, et näeb esimesi majanduslanguse stabiliseerumise märke.



Dombrovskisel täitub reedel esimene valitsusaasta viieparteilise koalitsiooni eesotsas.



Tunneli lõpus paistab  valgus


Peaminister kinnitas ajakirjanikele, et tööpuuduse vähendamine on tema valitsuse tõsiseim ülesanne.



SEB ökonomistid märkisid oma viimases majandusülevaates, et Eestis ja Leedus on toimunud viimasel ajal positiivseid nihkeid, mis sundisid nende riikide majanduskasvu ootusi positiivseks korrigeerima. Läti puhul aga eeldavad pankurid, et SKT väheneb ka tänavu.



SEB analüütikud eeldavad, et sel aastal on Läti SKT kolm protsenti mullusest väiksem. Kolme kriisiaastaga – 2008–2010 – on lõunanaabrite SKT kukkunud 26 protsenti. Lätlased on seega justkui veerandi võrra lühemaks ja õhemaks kärbitud. Lohutuseks võib öelda, et 2011. aastaks on Lätis oodata viisakat neljaprotsendilist SKT kasvu.



Et kusagil tunneli lõpus paistab siiski valgusekiir, viitas ka paar päeva tagasi allkirjastatud suurejooneline ehitusleping Riias. LETA teatel ehitab YIT Ehitus Riiga 120-meetrise kõrghoone, mis koosneb kahest omavahel ühendatud tornist. Ehituslepingu maht on 40 miljonit eurot. Kõrghoones hakkab tegutsema Sheratoni hotell.



Nii nagu Eestis, suureneb ka Lätis kiiresti nende inimeste hulk, kes eelistavad minna tööle välismaale. Läti tööpuuduse tase on endiselt üks Euroopa kõrgemaid ning paranemise märke pole. Nii tõttavadki lätlased paremat elujärge otsima välismaale. Financial Times kirjutas hiljuti, et mullu kahekordistus Suurbritannias Lätist pärit võõrtöölistele antud töölubade arv.



Karm kokkuhoiupoliitika


Analüütikute põhiline hirm on seotud sellega, kas Läti suudab ikka kinni pidada kõikidest nõuetest, mille IMF ja Euroopa Komisjon on seadnud.



LETA kirjutas eile, et enam kui poolsada Läti kohtunikku kirjutas avalduse ülemkohtule, et see vaataks läbi nende palgakärpe seaduslikkuse. Kohtunike palgad on lõunanaabrite juures sel ja järgmisel aastal 27 protsenti väiksemad nende kärpe-eelsest tasemest. Keskmine palk langeb Lätis ka veel tänavu.



Sealhulgas jätkub Lätis karm kokkuhoiupoliitika, et hoida eelarvepuudujääk IMFi nõutud 8,5 protsendi piires. Läti valitsus on kokkuhoiu asjus ülemkohtult juba ühe tagasilöögi saanud, kui see keelas pensionikärped.



SEB analüütikud viitasid, et usku ülikeeruka olukorra lahendamisse lisab tõik, et Valdis Dombrovskise valitsus on üles näidanud suurt leidlikkust sisepoliitiliste pingete maandamisel ja kokkulepete saavutamisel.



Samas näevad Rootsi panga ökonomistid ohtu eeloleval sügisel tulevates seimivalimistes. Praeguse koalitsiooni suurim osaline Rahvapartei on IMFi ja Euroopa Komisjoni nõudmistesse suhtunud üsna tõrksalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles