Elion: blokeeringute kehtestamine on sideettevõtjale lisakoormaks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Suuremad Eesti internetiteenuse pakkuja on asunud täitma maksu- ja tolliameti ettekirjutust netikasiinodele juurdepääsu piiramiseks ning peavad domeeninimede blokeerimisega omapoolsed kohustused täidetuks.

Elioni kommunikatsioonijuhi Karin Kahre sõnul asub ettevõte samm-sammult tegelema sellega, et maksu- ja tolliameti (MTA) ettekirjutuses toodud domeeninimed blokeerida.

«Loomulikult on blokeeringute realiseerimine sideettevõtjate jaoks lisakohustus. Mida suurema arvu blokeeringute tegemist MTA poolt nõutakse, seda koormavam see sideettevõtjatele on,» lisas Kahre.

Arvestades, et seni on Eestis väljastatud kaughasarmängu korraldusluba vaid Olympic Casinole, on veel tuhandeid netikasiinosid, millele peaks Eestist juurdepääs olema piiratud. MTA ettekirjutuses oli esialgu üles loetud vaid 175 domeeninime.

Ettekirjutuses hoiatab amet internetiteenuse pakkujaid, et kaughasartmängu juurdepääsu võimaldamise eest saab neid karistada kuni 40 000 krooni suuruse trahviga. Ehkki internetikasutajad üsna kergesti siiski blokeeringust mööda pääsevad, ei tähenda see Kahre sõnul, et internetiühenduse pakkuja vastutaks.

«Antud olukorras on sideettevõtjal kohustus täita MTA ettekirjutus. Kui sideettevõtja on enda nimeserverites eelnimetatud blokeeringud teinud ja seeläbi ettekirjutuse täitnud, on ta omapoolsed kohustused täitnud,» sõnas Kahre.

Starmani tehnikadirektori Hanno Liiva sõnul ei ole ettekirjutus ametlikke kanaleid pidi veel firmani jõudnud, kuid ollakse valmis seda järgima.

Erinevalt mitmete teiste interneti-ekspertide seisukohast leiab Liiva, et blokeering täidab oma eesmärgi. «Kindlasti leidub võimalusi blokeeringust mööda minna, kuid valdava osa kasutajate jaoks on see tõhus,» arvas Liiva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles