Investorid hoiatasid euroliitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga hoone.
Euroopa Keskpanga hoone. Foto: SCANPIX

Suurinvestorite sõnul üritab Euroopa Liit enda ümber protektsionistlikku müüri ehitada ning teeb investeerimissektorit üle reguleerides suure vea.

220 suurimat pensionifondi, annetusfondi, sihtkapitali ja riigifondi esindav organisatsioon International Limited Partners Association (ILPA) tuli oma hoiatusega lagedale tundlikul ajahetkel, mil Euroopa Liidu seadusloojad ja liikmesriigid on just uute reeglites kokkuleppele jõudmas.

ILPA-le teadaolevalt plaanitakse ELis baseeruvatel investoritel keelata investeerimine väljaspool euroliitu paiknevatesse erafondidesse. ILPA enda liikmetel on kogu maailma erafondidesse investeeritud üle 1000 miljardi dollari.

Lisaks sellele võidakse plaanitavate reeglitega jõuliselt takistada mitmete maailma suurimate erafondide tegevust, jättes nad ilma ligipääsust ELi investoritele, kärpides nii omakorda välisinvesteeringuid ELi ettevõtetesse.

«Ühest küljest piiratakse ELi investorite ligipääsu ülejäänud maailma varahaldusettevõtetele, teisest küljest on tõsine oht, et Euroopa ise jääb ilma võimalustest, mida maailma erakapital pakub,» ütles ILPA.

ILPA edastas oma hoiatuse ELi siseturu volinikule Michel Barnier'le ning prantslasest Europarlamendi liikmele Jean Paul Gauzès'le, kes nimetatud seaduseelnõud läbi Euroopa parlamendi on tüürimas.

Euroopa Komisjon ütles, et nemad kirja näinud ei ole ega oska seda küsimust seetõttu ka kommenteerida. ILPA ütles omakorda, et näeks Euroopa Liidu asjaajamistes meeleldi rohkem läbipaistvust ja avatust ning väljendas muret selle üle, et erafondidele lubatud finantsvõimenduse taset ehk laenukapitali ülemmäärasid piirata kavatsetakse.
Veel valmistab ILPA'le peavalu ettepanek sundida erakapitali portfelli omavaid ettevõtteid avaldama konfidentsiaalset informatsiooni ja ametisaladusi ka teistele peale omaenda investorite.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles