Tünnitäis naftat maksab 122 dollarit

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Toornafta barreli hind on 2,5 nädala taguselt tipptasemelt langenud rohkem kui 25 dollarit.


Eesti aja järgi 9.43 maksis New Yorgi toorainebörsil (Nymex) barrel toornaftat 121,82 dollarit. 11. juulil maksti barreli eest 147,27 dollarit.

Eile ütles naftat tootvate riikide kartelli Opec juht ja Alžeeria naftaminister Chakib Khelil, et toornafta hind on endiselt ebanormaalselt kõrge.

Ta ennustas, et hind võib langeda 80 dollarile barreli eest kui dollari kurss tugevneb ja poliitilised pinged vähenevad. Khelili sõnul on tarvilik, et nafta eksportijad hoiaksid tootmist vähemalt praegusel tasemel isegi siis kui hind langeb.

Eilsel majandustulemuste esitlemise pressikonverentsil ennustas maailma suuruselt kolmanda energiafirma BP juht Tony Hayward, et kõrge hind alandab mootorikütuste nõudlust tööstusriikides 5 kuni 10 protsenti.

Nafta hinna langus viis börsid üles. MSCI Asia Pacific indeks tõusis 1,5 protsenti. USA olulisemad indeksid kogusid lisa üle 2 protsendi. Tõusuga on reageerinud ka aktsiaturud Euroopas.

Barreli maht on 42 USA gallonit, ehk 158,987 liitrit. Nafta hinnast rääkides peetakse enamasti silmas järgmisel kuul teoks saava tulevikutehingu, ehk futuuri hinda.

Toorainebörsidel kaubeldakse mitmesuguse pikkusega futuuridega, mis annab investoritele võimaluse omandada naftat, mis tegelikult pumbatakse välja alles kuid või aastaid hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles