Merkel: Euroopa Valuutafondi loomine ei ole kerge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel: 
«Mis ühes liikmesriigis juhtub, mõjutab kõiki teisi.»
Angela Merkel: «Mis ühes liikmesriigis juhtub, mõjutab kõiki teisi.» Foto: Pm

Angela Merkel hoiatas, et Rahvusvahelise Valuutafondi Euroopa versiooni loomiseks tuleks sõlmida uus leping ning selleks peaksid oma nõusoleku andma kõik Euroopa Liidu liikmesriigid.

Saksamaa ja Prantsusmaa on Euroopa Valuutafondi idee välja käinud selleks, et aidata välja kriisidest räsitud riike ja hoida eurotsoon edaspidi stabiilsena.

Merkel toetas avalikult idee algataja, oma rahandusministri Wolfgang Schäuble ideid ning möönis, et Euroopa Liidul ei ole vahendeid Kreeka kriisiga rinda pistmiseks: «Meie senised sanktsioonid ei osutunud piisavaks.»

Samas lisas ta, et Euroopa Valuutafondi loomine tuleks kõne alla vaid laiapõhjaliste, kõiki ELi 27 liikmesriiki hõlmavate läbirääkimiste alusel. «Ilma lepet muutmata sellist fondi asutada ei saa,» ütles Merkel eile Berliinis välisajakirjanikele.

Mis tahes uus üle-euroopaline lepe võib aga õhutada üles palju lahkmeelt, eriti kui teema peaks tõstatuma nii ruttu pärast Lissaboni leppe pikka ja valulikku ratifitseerimisprotsessi, mis Iirimaal algselt referendumiga tagasi lükati ja mis jõustus alles detsembris.

Pariis ja Berliin ei ole suutnud Saksa initsiatiivi kohta tõelist üksmeelt leida ning lepingu muutmise küsimus on paljastanud nendevahelised erimeelsused.

Prantsuse valitsusametnikud tervitasid põhimõtteliselt EMFi loomise ideed, kuid hoiatasid, et see tähendaks ilmselt olemasolevate lepete põhjalikku revideerimist, mida Pariis mingil juhul ei soovi. Nemad näevad seda kui pikaajalist projekti.

Merkel väitis, et lepingu muutmisest tagasi kohkuda oleks vale. «Meil on vaja luua olukord, kus saaksime oma probleemid ilma IMFita lahendatud,» ütles Merkel.

Tema sõnul on lepingut vaja muuta juba selle pärast, et Maastrichti lepe ei luba eurotsooni-siseselt riike päästa.
Brüssel tervitas omalt poolt Berliini initsiatiivi ning Euroopa Komisjon andis mõista, et on valmis valuutafondi loomiseks käised üles käärima ning näeb selles võimalust tulevikus Kreeka-sarnaselt võlgadesse uppuvaid riike välja aidata.

Jürgen Stark, kes Saksamaad Euroopa Keskpanga juhatuses esindab, laitis mõtte aga maha. Tema sõnul rikuks EMF eurotsooni leppes sätestatud reegleid ning õõnestaks avalikkuse silmis nii euro kui ELi mainet.

Stark kirjutas ajalehes Handelsblatt, et Euroopa Valuutafondi loomise asemel tuleks lihtsalt rakendada rangemaid eelarvereegleid ning panna selle tarvis paika jäik järelevalvemehhanism. Euroopa Keskpank ütles, et Stark väljendas oma isiklikke seisukohti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles