Endine hansapankur asus juhtima Evli üksust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Trink.
Andres Trink. Foto: Mihkel Maripuu

Soome Evli panga Eesti üksuse tegevjuhiks sai veebruaris endine Swedbanki tippjuht Andres Trink. Evli nõustab muu hulgas Leedu uue tuumajaama ehitusprojekti rahastamist koos Briti pangaga Rotschild.

Andres Trink, mis ülesande omanikud teile andsid?


Eelkõige tuleb töötada kasumlikult. Evli huvi oli leida Eesti üksusele eestvedaja, kes ehitaks üles tulevikuäri. Mullu oli siin väga keeruline aasta, mil tuli tegeleda siseprobleemidega, eelkõige kulude kokkuhoiuga. Nüüd on see möödas. Evli otsis Eesti üksuse eestvedajat hästi kaua. Mu enda huvi oli samuti mängus, sest tahtsin leida tööd kapitalituru alal finantsvaldkonnas.



Jaepank tahab alati mingit turuosa, kuidas investeerimispank oma eesmärke mõõdab?


Baltikum moodustab väikese osa Evli grupi kasumist. Eesmärgiks on Eesti, Läti ja Leedu ettevõtete osa Evli grupi kasumis kasvatada. Evlil on kaks äriliini. Nõustame ettevõtete rahandust ja tegeleme varahaldusega.



Ettevõtetel on käes praegu aeg, kus ellujäämiseks tuleb midagi muuta. Et firmat restruktureerida ja pankade läbirääkimisi pidada, tuleb leida värske strateegiline vaade. See ongi koht, kus Evli saab oma kontaktide ja kogemuse abil luua uut väärtust.



Kui võtta Baltikumi pankade laenuprovisjonid, annab see ettekujutuse probleemi ulatusest, sest enamik provisjone on ettevõtete laenud. Nende ettevõtete laenukoormus on liiga suur, tuleb leida uus strateegia ja investorid. Kuna Eesti maine on muutunud aina paremaks, lubab see leida ettevõtteil uut kapitali. Ja see on see koht, kus on vaja ettevõtte rahanduse nõustajat.



Mis lahendusi saab üks pankur raskustes ettevõttele pakkuda?


Kui võlakoormus on liiga suur, aga ettevõttel on selge strateegia ja tugev juhtkond, tuleb parandada võlakoormust, läbi rääkida pankadega ja otsida omakapitali. Viimast saab omanikelt või tuleb leida uued investorid, kelle leidmisel ongi abiks pankurid. Kui probleeme lahendada ei saa, tuleb ettevõtte tegevus lõpetada.



Kui palju elab Eestis inimesi, kel on vara, mille investeerimisel vajavad nad teie abi?


Küsimus ei ole rikkuse määra definitsioonis, vaid selles, millist teenust saab Evli pakkuda. Eestis on siiski inimesi, kel on vahendeid, mida portfellihalduse kaudu meile usaldada.



Finantsmaailmas on üsna suurte muutuste aeg ning varasem turupositsioon või kliendisuhe on muutunud nõrgemaks. Finantssektor on kaotanud oma mainet. Majanduslanguse ajal kõik puudused ja tegemata jätmised võimenduvad. Finantssektoril tervikuna tuleb palju tööd teha, et mainet parandada ja leida ärimudel, mis taas kasumit annab.



Praeguses olukorras on kõigil võimalus oma nišš leida, liikuda siseprobleemidelt uute asjade tegemisele. Evli on ja ilmselt jääb oma nišis tegutsejaks. Meie eesmärk ei ole suurte jaepankadega konkureerida. Evli äriidee põhineb ettevõtlikel inimestel ja neil ettevõtteil, mida need ettevõtlikud inimesed juhivad. Meie aitame neil oma strateegia ellu viia.


Evli haldab suurt hulka fonde ja pakub ka partnerfonde, mis on üks investeerimisvõimalus meie klientidele.



Keda oma konkurentideks peate?


Ettevõtete rahanduse poolelt suuri panku. Kuid teist sellist ettevõtet, kes oleks kohal Soomes, Rootsis, Venemaal ja Balti riikides ning kel oleks nii ettevõtte rahanduse kui ka kapitaliturgude meeskond, Eestis ei ole. Evlil on selles mõttes palju potentsiaali. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles