0,4 protsenti elektrist tuli tuulest ja prügist

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teises kvartalis müüs OÜ Põhivõrk Eestis sama palju elektrienergiat kui aasta varem, 0,4 protsenti sellest toodeti tuule-, hüdro- ja prügijaamades.


2008. aasta teises kvartalis kanti põhivõrgus siseriiklikult energiat üle 1 701 gigavatt tundi (GWh). Piiriülesed energiavood ehk eksport, import ja transiitenergia moodustasid perioodil kokku 1 178 GWh, mis on aastatagusest perioodist 461 GWh võrra suurem.

Elektrivõrku antud energiast toodeti perioodi jooksul taastuvatest energiaallikatest ligi 0,4 protsenti ehk 10,2 GWh. Sellest 8,3 GWh oli tuuleenergia ning 1,8 GWh hüdro- ja prügienergia.

Kadu

Viimase 12 kuu (juuli 2007 - juuni 2008) põhivõrgu kaoenergia protsent on 3,19. Võrreldes sellele perioodile eelnenud aastaga on kaoprotsent tõusnud 0,26 protsendipunkti võrra seoses Eesti tarbimismahtude kasvamisega ja merekaabli Estlink kasutusele võtmisega 2007. aasta algusest.

Teise kvartali elektritarbimise tipp saavutati 14. aprillil kell 9:40, mil võrgukoormus ulatus 1 214 megavatini (MW). Möödunud kolme kuu tarbimise miinimumiks jäi 23. juuni öine (kell 3:30) koormus 497 MW.

Katkestused

Aprilli kuni juuni jooksul toimus Põhivõrgu seadmetega kokku nelikümmend kaheksa väljalülitumist, millest üle 30 sekundi pikkuse katkestuse põhjustas Põhivõrgu klientidele kümme. 2007. aasta sama perioodi seitsmekümne kolme väljalülitumisega kaasnes kliendikatkestus kaheksal juhul.

Hanked

2008. aasta teise kvartali jooksul allkirjastati hankelepingud Anne, Veskimetsa ja Püssi 110 kilovoldise (kV) pingega alajaamade renoveerimiseks. Sõlmitud lepingute kogumaksumuseks on 61,6 miljonit krooni.

Tuulikud

2008. aasta teises kvartalis esitati taotlusi uute tuuleenergia tootmisvõimsuste liitumiseks 71 MW mahus. Juuni lõpu seisuga kehtib tuulikute liitumiseks väljastatud liitumispakkumisi summaarselt 122 MW ulatuses ning koostootmisjaamade liitumiseks 28 MW ulatuses. Pakkumist ootavaid liitumistaotlusi on tuuleenergia tootmisvõimsuste ühendamiseks lisaks kokku 1 482 MW ulatuses.

Liitujad

Tarbijatelt või jaotusvõrguettevõtjatelt laekus uusi liitumistaotlusi möödunud kolme kuu jooksul 59 MW ulatuses ning juuni lõpu seisuga kehtib pakkumisi veel 99 MW mahus.

2008. aasta teise kvartali jooksul maksti taastuvelektri ja tõhusa koostootmise toetusteks ning ostukohustuse alusel müüdud energia eest tootjatele kokku välja ligi 19 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles