Raport: ebaseaduslik metsaraie laastab Venemaa varusid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie
Metsaraie Foto: Raigo Pajula

USAs ja Suurbritannias baseeruva Keskkonnauuringute Agentuuri (EIA) väitel on Hiina saeveskid ja nende Lääne kliendid hävitamas Vene Kaug-Ida viimaseid lehtpuumetsi.

EIA hinnangul langetatakse ebaseaduslikult kuni 80 protsenti mainitud piirkonna lehtpuudest.

Ühtlasi süüdistab agentuur USA suurimat puitpõrandakatete müüjat Lumber Liquidatorsit sõltuvuses Hiina tarnijatest, mis väidetavalt müüvad valdavalt ebaseaduslikult raiutud Vene tamme, kirjutab Financial Times.

Nimetatud firma tegevust uurib ka USA valitsus.

Financial Times juhib tähelepanu sellele, et nii USAs kui Euroopa Liidus on tänaseks kehtestatud reeglid, millest lähtuvalt vastutavad kasutatava puidu seaduslikkuse eest nii Ühendriikide kui ELi ettevõtted ise.

Venemaal, kus selline surve puudub, on must metsaraie aga vohanud. Arengule on kaasa aidanud kasvav rahvusvaheline nõudlus lehtpuidu järele, kaadrinappus Venemaa metsandusametis ning loomulikult korruptsioon.

Augustikuise reidi käigus avastas Vene valitsus väidetavalt kriminaalse võrgustiku, mis on viimase kolme aastaga eksportinud 60 miljoni dollari väärtuses ebaseaduslikult langetatud puid.

Metsandusel oleks Venemaa jaoks tohutu potentsiaal, Siberi metsad võistlevad pindala poolest Amazonase aladega. Ebaseaduslik raie surub aga hinnad alla ning hävitab tempokalt varusid.

Kuna Hiinas on kehtestatud üha rangemaid raiepiiranguid, kasvab nõudlus impordi järele Venemaalt. Venemaa Hiinaga piirnevatele alatele on tekkinud juba paarkümmend hiinlastele kuuluvat saeveskit.

EIA sõnutsi on nende «salaagendid» nimetatud saeveskeid ka väisanud, vesteldes nii tööliste kui ülemustega. Viimased olevat agentidele pajatanud, kuidas nad kohalikke ametnikke ära osta tavatsevad, misläbi neile avanevad võimalused langetada puid hoiumetsades, ületada raiekvoote ning varustada palke valede siltidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles