Kreeka abiraha järgmine ülekanne on ohus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turist Kreeka parlamendihoone ees.
Turist Kreeka parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) eilse raporti järgi jääb Kreekal tuleval aastal täitmata võtmeline eelarve-eesmärk, mis pingestab veelgi järgmise abirahasumma ülekande läbirääkimisi.

IMFi hinnangul osutub Kreeka eelarveülejääk tuleval aastal vaid 1,1 protsendi suuruseks sisemajanduse kogutoodangust – ja mitte 1,5-protsendiliseks, nagu seisab rahvusvahelise abipaketi tingimustes.

IMFi eelmise raporti valguses oli Ateena veel omadega graafikus, kirjutab Wall Street Journal. Probleemid maksukogumise, jõuetu majanduskasvu ja erastamiskava venimisega on aga jätnud oma jälje.

Kreeka kreeditorid – IMF, Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank – ei kanna üle järgmist abipaketi osa, kui Kreeka ei suuda täita oma peamisi eesmärke.

Lähedalseisva allika sõnutsi on IMF ja euroala Ateena abipaketi läbirääkimistes aja maha võtnud, et arutada omavahel nii Kreeka eelarve-eesmärkide realistlikkust kui puudujääke abipaketi finantseerimisel.

Halva uudise valguses väheneb võimalus, et arutamisele tuleb Kreeka võlakoorma vähendamise variant. Euroala, mis on suurim Kreeka riigivõlakirjade hoidja, on tõotanud pakkuda riigile leevendust, kui viimane täidab omapoolsed eesmärgid – täpsustamata, kuidas täpselt see sünniks.

Saksamaa on otsustavalt Kreeka võla korstnassekirjutamise vastu.

Kreeka reageeris IMFi raportile koheselt ja üllatavalt teravas toonis. «Kreeka valitsus ei kommenteeri rahvusvaheliste organisatsioonide nagu Rahvusvahelise Valuutafondi raporteid,» teatas valitsus ja lisas, et nad hoidusid kommentaaridest «isegi siis, kui antud organisatsioon tunnistas oma vigu meie riigi esimese majanduspoliitilise programmi koostamisel».

«Kõnelused partneritega meie programmi uuendamiseks jätkuvad,» kinnitas Kreeka rahandusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles