Hiina meedia: häbiväärne poliitiline võitlus USA-s ohustab maailma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: Margus Ansu

Hiina meedia kritiseeris neljapäeval USA kongresmenide tegevust ja kutsus neid üles lõpetama ülemaailmset majandust ohustavate järjestikuste kriiside tekitamist.

«Viis aastat pärast ülemaailmselt finantskriisi on häbiväärne, et Ühendriigid seavad «arusaamatu poliitilise arveteklaarimise tõttu» ohtu maailmamajanduse taastumise,» kirjutas ametlik ajaleht China Daily juhtkirjas.

«USA kongressi hämmastav suutmatus asetada riigi vajadused kõrgemale erakondlikest huvidest on tekitanud kahtlusi investorite ja valitsuste seas kogu maailmas, et võib-olla on aega hakata mõtlema mõeldamatule,» kirjutas leht.

Leht pidas ilmselt silmas Washingtoni terendavat maksujõuetust, mille võib esile kutsuda vabariiklaste kontrolli all oleva esindajatekoja tahtmatus enne 17. oktoobrit riigi võlalage tõsta.

Esmaspäeval hoiatas Hiina aserahandusminister Zhu Guangyao, et USA maksujõuetusel oleksid globaalsed tagajärjed. «Me loodame, et Ühendriigid astuvad enne 17. oktoobrit usaldusväärseid samme, lahendamaks õigeaegselt vaidlused riigi võlalae üle. Seeläbi õnnestuks ära hoida Ühendriikide maksujõuetus ja tagada ühtlasi Hiina investeeringute kindlus riigis. Samuti pääseks maailmamajandus selle stsenaariumi korral suuremate vapustusteta,» lausus ta.

Hiina on USA võlakirjade suurim välisomanik. Juulikuu seisuga oli Pekingi käes 1,277 triljoni Ühendriikide dollari väärtuses USA võlakirju.

Suure osa Ühendriikide valitsuse rahastamine peatus möödunud teisipäeval, kui vabariiklaste katsed tervishoiureformi täielik rakendamine edasi lükata ei võimaldanud eelarvet vastu võtta.

Alates möödunud teisipäevast kuni esmaspäevani oli sundpuhkusel ligi 800 000 föderaalvalitsuse töötajat ehk kolmandik riigiaparaadist, kuid esmaspäeval naasis 400 000 kaitseministeeriumi tsiviilametnikku taas tööle.

Peatatud on enamik föderaalprogramme ja -teenuseid, mis ei ole vältimatult vajalikud. Elulise tähtsusega ametnikud, nagu lennujuhid, piirivalvurid, vanglatöötajad ja toiduohutusinspektorid, jätkavad tööd.

Kolmapäevast naasid tööle Luure Keskagentuuri (CIA) võtmeülesannete täitmiseks vajalikud töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles