Augustis kahanes kaubavahetus aastaga 11 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puit.
Puit. Foto: Andrus Karnau

2013. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes nii kaupade eksport kui ka import jooksevhindades 11 protsenti, teatab Statistikaamet. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes eksport kolmandat kuud järjest, eelneva kuuga võrreldes aga kasvas eksport 7 protsenti.

Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes eksport 120 miljoni ning import 134 miljoni euro võrra. Seetõttu vähenes augustis ka kaubavahetuse puudujääk 97 miljoni euroni.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16 protsenti) ja Venemaa (12 protsenti). Koguekspordi 11 protsendilist vähenemist võrreldes 2012. aasta augustiga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine Venemaale (langus 32 protsenti ehk 57 miljonit eurot) ning USA-sse (langus 47 protsenti ehk 21 miljonit eurot).

Ekspordi vähenemine Venemaale oli peamiselt mõjutatud mehaaniliste seadmete ning orgaaniliste kemikaalide väljaveo vähenemise tõttu. USA-sse vähenes eksport peamiselt mineraalsete kütuste ning elektriseadmete väljaveo vähenemise tõttu. Eksport Suurbritanniasse ja Saksamaale suurenes (vastavalt 39 protsenti ja 5 protsenti).

Kõige rohkem imporditi augustis kaupu Soomest (14 protsenti Eesti koguimpordist), Rootsist ja Saksamaalt (mõlemast 11 protsenti). Enim mõjutas impordi langust aastatagusega võrreldes sisseveo vähenemine Hollandist ja Venemaalt (langus vastavalt 49 protsenti ja 40 protsenti). Sissevedu Hollandist vähenes eelkõige mehaaniliste ja elektriliste seadmete ning orgaaniliste kemikaalide sisseveo kahanemise tõttu. Sissevedu Venemaalt vähenes peamiselt mineraalsete kütuste ja orgaaniliste kemikaalide impordi vähenemise tõttu. Samal ajal kaupade import Poolast suurenes 24 protsenti ja Suurbritanniast 34 protsenti.

Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (30 protsenti Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10 protsenti) ning mineraalseid kütuseid (sh elektrienergia, bensiin, põlevkiviõli) (9 protsenti). Eksport vähenes võrreldes eelmise aasta augustiga peamiselt mineraalsete kütuste ning masinate ja seadmete väljaveo vähenemise tõttu (langus vastavalt 37 protsenti ja 6 protsenti). Samas suurenes tekstiil ja tekstiiltoodete ning puidu ja puittoodete väljavedu (kasv vastavalt 17 protsenti ja 5 protsenti ).

Augustis imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (28 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (13 protsenti ) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12 protsenti ). Võrreldes 2012. aasta augustiga vähenes masinate ja seadmete sissevedu 19 protsenti ning mineraalsete kütuste sissevedu 16 protsenti . Mõningane suurenemine oli põllumajandussaaduste ja toidukaupade sisseveos (kasv 6 protsenti ), mis oli tingitud peamiselt sojaõli ja suhkru sisseveo suurenemisest.

Võrreldes juuliga suurenes augustis eksport 7 protsenti , import aga vähenes 3 protsenti . Ekspordi kuist kasvu mõjutas enim metalli ja metalltoodete ning mitmesuguste tööstustoodete (sh mööbel ja puitmajad) väljaveo suurenemine. Impordi mõningast vähenemist mõjutas peamiselt transpordivahendite sisseveo vähenemine.
Ettevõtjate kindlustunnet peegeldav majandususaldusindeks tõusis augustis Eestis, Rootsis ja Saksamaal, langes aga Soomes. Septembris sama näitaja Eestis ja Saksamaal tõusis, Soomes ja Rootsis aga langes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles