Liive: USA huvitub Eesti põlevkivi-tehnoloogiast

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive
Sandor Liive Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles Eesti Tööandjate Keskliidu majanduskonverentsil «Tuulelohe lend», et USAs tuntakse huvi Eestis väljatöötatud tehnoloogia vastu, mis võimaldab põlevkiviõli toota.


«Põlevkivi on maailmas väga palju. Suurim varude omanik on USA, mis tarbib täna päevas 13 miljonit barrelit kütuseid,» märkis Liive.



Ta lisas, et maailmas naftaressursid pidevalt vähenevad ning uued naftamaardlate leiukohad asuvad sügaval maapõues, mistõttu muudab see kütuste tootmise väga kalliks.



Seepärast on maailma suurimate põlevkiviressurssidega USAs võetud sihikule põlevkiviväljad, kuna põlevkivist kütuse tootmises nähakse üha kasvavat potentsiaali.



Selle tulemusena on Liive sõnul USA turul tekkinud huvi Eestis juurutatud tehnoloogia vastu, mis võimaldab põlevkiviõli toota. Liive hinnangul on selle tehnoloogia baasil Eesti Energial võimalik välja töötada korralik ekspordikanal.



«Sellest võib saada oluliselt suurem äri, kui seda on tänane Eesti Energia elektrimüük kodu- ja välisturul,» märkis Liive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles