Madoffi ohvritel keelati isiklikult kohtusse pöörduda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernard Madoff 17. detsembril New Yorgis pärast kohtuhoonest väljumist.
Bernard Madoff 17. detsembril New Yorgis pärast kohtuhoonest väljumist. Foto: AFP / Scanpix

Luksemburgi kohtu otsusel ei tohi Bernard Madoffi skandaali ohvrid, kes Šveitsi panga UBSi LuxAlfa fondi 1,4 miljardit dollarit investeerisid, panka ennast ega audiitorfirmat Ernst & Youngi otse kohtusse kaevata.


Selle asemel tuleb neil oma nõuded esitada fondi pankrotihaldurite kaudu, ütles kohtunik eile kümmet investorit puudutavas otsuses, mis loob pretsedendi tulevaste istungite jaoks.

Luksemburgis baseerunud LuxAlfa fondi «hoolekandja» rolli täitnud UBSi vastu on esitatud üle 100 kohtuhagi. Panka süüdistatakse selles, et nad jätsid oma kohustused unarusse ning andsid kontrolli varade üle Madoffile.

Advokaatide sõnul on 27-lehekülje pikkune kohtuotsus investorite jaoks paras hoop, kuna piirab nende võimalusi oma raha UBSi käest tagasi saada. Ühtlasi on inimestel sellisel kaudsel viisil raske tõestada, et neid fondi olemuse suhtes eksitati.

UBS, kes oma süüd eitab, võib nüüd aga kergemini hingata, kuna võib valmistuda vaid üheks, LuxAlfa halduri poolt esitatud hagiks ega pea pareerima tervet süüdistuste müriaadi.

«UBS tervitab Luksemburgi kommertskohtu otsust, mis toob selgust Luksemburgi seaduste tõlgendusse,» kirjutas oma e-kirjas panga pressiesindaja Tatjana Togni. UBSi aktsia tõusis eilse börsipäeva lõpuks 2,2 protsendi võrra 15,86 Šveitsi frangi peale.

Ernst & Young keeldus küsimust kommenteerimast.
Mõnede investorite advokaat François Brouxel väljendas kohtuotsuse suhtes oma pettumust ning ütles, et kavatseb võitlust jätkata ning otsuse edasi kaevata.

Tema sõnul plaanivad tema kliendid pöörduda Luksemburgi apellatsioonikohtusse ning jätkata vajadusel võitlust Euroopa Liidu tasandil.

Otsusel võivad olla laiad tagajärjed. Kui Madoff 2008. aasta detsembris arreteeriti, olid investorid kogu maailmast tema Ponzi skeemi omast arust kokku 65 miljardit dollarit investeerinud. Paljud investeerisid nii riskifondide kui jaefondide kaudu, millest mitmed baseerusid Luksemburgis.

Eriti valusalt tabas Luksemburgi kohtu otsus LuxAlpha investoreid, kes lootsid ehitada oma kohtuvaidlused argumendile, et neile ei teatatud sõnaselgelt varade andmisest Madoffi hallata.

«Meie kliendid ostsid aktsiaid täiesti vale emissiooniprospekti alusel. Fond aga sellist väidet kohtus esitada ei saa. Meie õiguslik positsioon on tugevam kui fondi pankrotihaldurite oma,» ütles LuxAlpha investorite rühma esindav advokaat Erik Bomans.

 

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles