Tamsar: mõte, et IT-oskusi pole vaja, on tööjõuturule vale sõnum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar
Toomas Tamsar Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tööandjate keskliidu juhi Toomas Tamsari hinnangul on rahvusvahelisest PIAAC uuringust tulenev järeldus, et Eestis IT -oskusi polegi ehk niipalju vaja, kuna neid niikuinii ei kasutata, tööjõuturule valeks sõnumiks.

«Tänasest Postimehest leian uuringu tutvustajailt kaks hoogsat järeldust, mis võtavad tõsiselt kukalt kratsima,» kirjutas Tamsar Facebookis.

«Esimene neist väidab, nagu suudaks vaid 27 protsenti töötajaist kasutada kaasaegseid IT-võimalusi, võtab küll pisut kukalt kratsima, kuid see sõrm näitab siiski õiges suunas. The Employment Policy Foundationi hinnangul on 80 protsenti arenenud maailma tööjõupuudusest seotud mitte inimeste nappusega, vaid oskuste puudulikkusega,» kirjutas tööandjate keskliidu juht.

Kaasaegse töö iseloom nõuab Tamsari sõnul käte ja jalgade liigutamise asemel töötajalt kompleksseid oskusi nagu probleemide lahendamine, hinnangute andmine, ärakuulamine, andmete analüüs, suhete loomine, tõhus koostöö kolleegidega.

«Selle kõige üheks baasoskuseks on tõhus IT kasutamine, teine kommunikatsioonivõimekus, millles usun, et Eesti on eriti nõrk,» hindas ta.

«Teine säärane järeldus on, et tööandjad ei oota neid oskusi. Tööjõupuudus ei kummita Eesti ettevõtteid selle pärast, et inimesi poleks - on küll, tööturu ühes servas on mitukümmend tuhat töötegijat puudu, teises servas on mitukümmend tuhat töötut üle. Töötaja, kes müüb käte ja jalgade liigutamise asemel tulemust, on kulla hinnas, ettevõtjad otsivad neid tikutulega taga, neid on kaugelt liiga vähe. Ja mõte, et IT -oskusi polegi ehk niipalju vaja, neid niikuinii ei kasutata, on päris vale sõnum tööjõuturule.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles