Keskpank: Sloveenia majanduslangus süveneb veelgi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia majanduslangus võib veelgi süveneda.
Sloveenia majanduslangus võib veelgi süveneda. Foto: AFP / Scanpix

Sloveenia katsed päästa oma räsitud riigipanku ja vältida rahvusvahelist abipaketti said eile järjekordse tagasilöögi, kui keskpank hoiatas valitsust kardetust karmima majanduslanguse eest.

Nimelt langetas Banka Slovenije oma niigi sünget majandusprognoosi veelgi ning ennustab nüüd käesolevaks aastaks SKT kukkumist 2,6 protsendi ja 2014. aastal 0,7 protsendi jagu, vahendab Wall Street Journal.

Alles aprillis prognoosis keskpank euroalasse kuuluvale Sloveeniale tänavuseks 1,9-protsendilist majanduslangust ning tulevaks aastaks mõõdukat 0,5-protsendilist kasvu.

Aastail 2004-2006 kasvas Sloveenia majandus keskmiselt 5 protsenti aastas, 2007. aastal – mil kasutusele tuli euro – aga 7 protsenti. Alates 2008. aastast on Sloveenia majandus kas langenud või paigal tammunud.

Sloveenia majandus- ja pangandusraskused kirjutatakse peamiselt läbimõtlematu laenuandmise arvele majandusbuumi ajal.

Mõned analüütikud kardavad, et vajadus päästa riigipangad võib paisata Sloveenia olukorda, kus rahvusvaheline abipakett on vältimatu.

Sloveenia kolm riigipanka kontrollivad lõviosa finantssektorist, samas rõhub neid kokku umbes 7,5 miljardi eurone hapude laenude koorem. Summa moodustab ligikaudu viiendiku Sloveenia aastasest majandustoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles