Briti pangad valmistuvad Washingtoni maksekatkestusteks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailm valmistub USA maksevõimetuseks.
Maailm valmistub USA maksevõimetuseks. Foto: AFP / Scanpix

Mõned Briti pangad valmistuvad võimaluseks, et USA valitsus põrkab 17. oktoobril vastu laenulage. Pankurid peavad nõu regulaatoritega ning koostavad asutusesiseseid varuplaane.

Tipp-pankurite sõnutsi käivad neil juba mitu päeva mitteametlikud arutelud Briti keskpanga ametnikega, tegemaks kindlaks USA võlakirjaturu häirete võimalikku mõju nende äritegevusele.

Pangajuhid peavad silmas raskusi klientide rahastamisel dollarites ning tagatiste korraldamist kaubanduspartnerite vahel, kirjutab Wall Street Journal.

Briti keskpanga pressiesindaja keeldus antud küsimust kommenteerimast.

Mõnede pangajuhtide sõnutsi on nad varunud sularaha ning vältinud USA riigivõlakirju, mille lunastamise tähtajad on lähedal. Ühtlasi kontrollivad mõned Briti pangad oma sisemudeleid, et jõuda selgusele, kuidas nood Washingtoni maksekatkestuse ja sellest tuleneva kriisi keskel vastu peaksid.

USA välisministeeriumi teatel saab riigi laenulimiit (16,7 triljonit dollarit) ammendatud 17. oktoobril. 31. oktoobril on USA valitsusel «soolas» 5,9 miljardi dollari suurune intressimakse, 1. novembril tuleks tervishoiuks (Medicare), sotsiaaltoetusteks ja sõjaväelaste palgaks maksta välja 50 miljardit dollarit.

«Kataklüsmi puhul läheb kõigil [pankadel nende töös] käiku uus mudel,» ütles ühe suure Briti panga finantsdirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles