Keskpankade kulla väärtus on langenud poole triljoni dollari võrra

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FILE - In an Oct. 17, 2011, file photo a staff member displays gold bullion bars during a news conference at the Chinese Gold and Silver Exchange Society in Hong Kong. A new study based on observations from space suggests the gold on Earth came from colliding dead stars in a cataclysmic event that occurred long ago. The research by the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics will appear in a future issue of the Astrophysical Journal Letters. (AP Photo, File) / SCANPIX Code: 436
FILE - In an Oct. 17, 2011, file photo a staff member displays gold bullion bars during a news conference at the Chinese Gold and Silver Exchange Society in Hong Kong. A new study based on observations from space suggests the gold on Earth came from colliding dead stars in a cataclysmic event that occurred long ago. The research by the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics will appear in a future issue of the Astrophysical Journal Letters. (AP Photo, File) / SCANPIX Code: 436 Foto: Anonymous/AP

Keskpankade valduses oleva kulla väärtus on võrreldes hinnatipu ajaga 2011. aasta septembrist langenud 545 miljardi dollari võrra, kirjutab Bloomberg.

Maailma riikide keskpankade valduses on 18 protsenti kogu kullast, mis on inimkonna ajaloos kaevandatud. Sel aastal lisandub keskpankade arvele 350 tonni väärismetalli, mille väärtus on 15 miljardit dollarit. Eelmisel aastal ostsid keskpangad 535 tonni kulda, mis on suurim maht alates 1964. aastast.

Suurimaks ostjaks on Venemaa keskpank, mille kullavarud on kahe aastaga kasvanud viiendiku võrra.

USA keskpanga juht Ben Bernanke ütles senati panganduskomiteele selle aasta juulis, et mitte keegi ei saa kulla hinna kujunemisest täielikult aru ning ka tema ei pretendeeri sellele, et ta aru saaks.

Kulla hind on sel aastal langenud 21 protsenti, mis on väärismetalli suurim hinnalangus alates 1981. aastast. Võrreldes sajandi algusega on  kulla hind kerkinud kuuekordseks ning hinnatõus on olnud 12 aastat järjest.

Analüütikud, kes seni on kulla hinnaliikumist kõige täpsemalt prognoosinud, ennustavad, et hinnalangus jätkub. Goldman Sachs prognoosib, et 12 kuu jooksul langeb kulla hind 1110 dollarini unts (praegu maksab kullaunts 1325 dollari). Prantsuse suurpank Societe Generale näeb ette, et järgmise aasta keskmiseks hinnaks on 1125 dollarit unts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles