Arvustus: sõrmejäljelugejaga iPhone 5s

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Apple´ile on tavaks saanud sügise algul, enne jõuluhooaega tulla turule uue nutitelefoniga. Sel aastal pakuti tarbijatele kahte varianti – plastkorpusega, veidi odavamat 5C-d (mille lühikest ülevaadet saab lugeda siit) ja eelmise aasta tippmudeli uuendust 5Si.

Kui 5C puhul oli tunda selle teist sihtgruppi juba selle värvilisele pakendile peale vaadates, siis 5Si pakendi kujunduse puhul hoiab Apple oma senist, soliidsemat joont. Karbist leiab lisaks telefonile Lightning-USB juhtme koos vooluadapteriga, EarPods kõrvaklapid ja lühikese manuaali külge lisatud Nano-SIMi pesa avamiseks ette nähtud metallnõela.

Telefoni kätte võttes ei erine see esmapilgul eelmise aasta mudelist, mõõdud on samad, käes on sama raske ning nupupaigutus ka identne. Suurimaks märgatavaks erinevuseks on kodunupu välimus, kuna sinna on lisatud ka Touch ID sõrmejäljelugeja. E24-le anti lühikeseks katsetamiseks helehallis ehk nn «space gray» toonis telefon, müügil on aga veel kuldne ja hõbedast ja valget tooni kombineeriv variant.

Nagu eelmisel aastal esitletud 5  ja ka uue 5C puhul, on ka tippmudeli 5S vajalik Micro-SIMist veel üks aste väiksema kiibi ehk Nano-SIMi olemasolu. Selle sisestamise ning telefoni Apple´i kontoga sünkroniseerimise järel avaneb võimalus seadistada 5Si puhul vast kõige rohkem kõneainet pakkunud uuendust ehk Touch-ID sõrmejäljelugejat. Selleks soovib telefon saada kasutaja poolt valitud sõrmest erinevate nurkade alt kümmekond pilti, mille järel saab sõrmejälge kasutada tavalise neljakohalise parooli asemel (kuigi tõele au andes, vaikimisi pakub seade paralleelselt ka parooli sisestamise võimalust).

Peab tunnistama – Touch ID puhul on Apple teinud väga head tööd. Sõrmejäljelugeja lisamisega elektroonikaseadmesse on tegeletud ka varem, kuid näiteks siinkirjutaja isiklik kogemus seda sisselogimiseks võimaldanud HP sülearvutiga oli pehmelt öeldes kehv ehk lihtsam oli arvutisse siseneda parooli abil, kui hakata õige nurga alla sõrme seadma ja siis arvuti reageerimist ootama. iPhone 5Si puhul tundis seade sõrme kiiresti ära täiesti suvalise nurga alt ning telefoni sisselogimine toimus alati kiirelt ja sujuvalt. Sellise tulemuseni jõudmiseks pidi Apple ostma ära kaks selle tehnoloogia arendamisega tegelenud ettevõtet, seega ilmselt ei oleks investeeringu suurust silmas pidades kehvema tulemusega ka rahul oldud. Nutikas on ka selle paigutus – kui mõned aastad sarnast võimalust edutult pakkunud Motorola lisas lugeja telefoni tagaküljele, siis Apple´il on see ühildatud «kodunupuga» ehk toodud kasutajale kõige mugavamasse võimalikku kohta.

Telefon kasutab Apple´I uut iOS7 nutiplatvormi väga sujuvalt, mis pole ka ime, kuna just peamiselt seda seadet silmas pidades ongi see loodud ja optimeeritud. Näiteks 4Si puhul kurtis kolleeg äsja, et operatsioonisüsteemiuuendus tegi telefoni iOS6 kasutamisega võrreldes palju aeglasemaks. Samas on see ka arusaadav, vanade mudelite elushoidmine pole kunagi olnud Apple´I esimeste äriprioriteetide hulgas.

iPhone 5Si ekraani puhul pole Apple erilist uuenduslikkust üles näidanud – tegu on selle sama neljatollise 640 x 1136 pikslise lahutusvõimega 326 pikslitihedusega Retina ekraaniga, mille leiab ka eelmise aasta tippmudelilt ning ka samaaegselt 5Siga esitletud plastkorpusega odavamalt mudelilt 5C. Kuigi ekraani pakutavale pildile ei saa seda kasutades väga palju ette heita,  oleks Apple´ilt oodanud siiski järgmist sammu edasi  -  Androidi platvormi kasutavate konkurentide tippmudelite puhul on see samm juba mõnda aega tagasi tehtud. Avanes võimalus iPhone 5Si lühikese testimiseaja jooksul kõrvuti käes hoida HTC One´i ja Sony Xperia Ziga ning  isiklik sümpaatia kaldus selgelt Aasia tootjate poolele. Seda mitte ainult ekraani suuruse pärast, vaid ka kuvatava pildi kvaliteedi tõttu. S-lõpuga telefonid on Apple´il aga pigem olnudki lihtsalt vana mudeli uuendused ning ilmselt on suurema diagonaaliga ekraani ja kõrgemat lahutusvõimet oodata järgmise aasta mudelilt.

5S on varustatud 8MP sensoriga põhikaameraga ning 1,3 MP esikaameraga, mis suudab pakkuda 720p kvaliteediga videopilti. Apple on läinud HTC teed ning pakub tavalisest suuremaid piksleid, mis on siiski veerandi võrra väiksemad kui HTC nn «ultrapikslid». Fotode kvaliteet on täiesti võrreldav soodsama klassi kompaktkaameraga, teravus säilib ka vähese valguse korral, olemas on topeltvälk ja võimalus samaaegselt pildistada ja salvestada ka liikuvat HD-pilti. Lisaks on Apple lisanud oma kasutajaliidesesse mitmeid uusi võimalusi –  näiteks aegluubis võtete tegemise (kuni 120 kaadrit sekundis, mida saab hiljem soovi korral ka kiirendada).

Seadme aku peaks Apple´i sõnul tänu uuele A7 protsessorile ja erinevaid protsesse haldavale M7 kiibile pidama hoolimata seda koormavate rakenduste arvu suurenemisele eelkäijast paremini vastu, seda eriti ooteseisundis. Päris täpset hinnangut sellele väitele ei oska lühikese testiaja tõttu anda, nagu ikka, tuleb telefoni intensiivse kasutamise järel see õhtul ikkagi laadima panna.

iPhone 5S on väärikas järglane Apple´I eelmise aasta mudelile 5 ning sellel on mitmeid tervitatavaid uuendusi nagu hästi toimiv sõrmejäljelugeja, võimekam protsessor, parema pildikvaliteediga kaamera ning muidugi ka uus tarkvaraplatvorm. Millegi revolutsioonilisega Apple aga üllatada ei suutnud, ka kenasti toimiv sõrmejäljelugeja on pigem mugav lisavõimalus, kui «täiesti uus tase turvalisuses», nagu Tim Cook seda esitles.  Lisaks uuendust nõudvale ekraanile on üheks negatiivseks faktoriks seadme juures ka selle eelkäijast kõrgem alghind, mis ilmselt pelutab mingi olulise osa huvilisi eemale. Huvitav ongi näha, kuidas suudab Apple pühadehooajal maailmas kahe uue mudeliga juba mitmeid kvartaleid suveräänse turuliidri rolli nautinud Samsungile konkurentsi pakkuda. Edasi mõeldes on põnev seegi, kuidas vastab Lõuna-Korea ettevõte Apple´I väljakutsele, kui esitleb kevadel enda uut lipulaeva.

Telefoni andis testida Tele2 Eesti.

iPhone 5S:

Mõõdud: 123,8 x 58,6 x 7,6mm

Kaal: 112 g

Ekraan: 640 x 1136 pikslit, neli tolli (~326 ppi pikslitihedusega)

Muutmälu: 1 GB RAM DDR3

Kaamera: 8 MP, 3264x2448 piksliga, dual-LED välk

Protsessor: Apple A7

Tarkvara: iOS7

Värvivalik: Space Gray, White/Silver, Gold

Aku: Li-Po 1560 mAh battery

Hind: Eestis hetkel pakub Tele2 965 eurose hinnaga, Euroopa Liidus kehtiv soovituslik jaehind algab 699 eurost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles