Kreeka võib saada ülejäägis eelarve

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka parlament.
Kreeka parlament. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Kreeka valitsus andis eile parlamendile üle eelarvekava, mille kohaselt hakkab riigi majandus esimest korda pärast kuus aastat kestnud langust taas kasvama ning tänu jooksvas ülejäägis eelarvele võib hakata taas turgudelt raha laenama.

Ambitsioonika eelarve kohaselt kavandatakse veel kulude kärpeid ning suuremaid maksutulusid, kirjutab The Wall Street Journal.

Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) eksperdid lähevad Ateenasse selle kuu lõpus otsustamaks, kas Kreeka on teinud piisavalt, saamaks veel kord lisaabi.

Eelarvekava kohaselt kasvab Kreeka majandus järgmisel aastal 0,6 protsenti. Töötuse määr, mis praegu on umbes 28 protsenti, langeb järgmisel aastal eeldatavasti 26 protsendile.

Sel aastal jõuab Kreeka eelarve väikesesse, 340 miljoni euro suurusesse plussi, mis on esimene eelarveülejääk alates 2009. aastast.

Järgmiseks aastaks planeerib Kreeka 2,8 miljardi euro suurust primaarset eelarveülejääki (enne laenuintresside maksmist), mis on 1,6 protsenti sisemajanduse kogutoodangust,

EL ja IMF pole siiski ülejäägi suhtes veendunud. Troika hinnangu kohaselt seisab Kreeka järgmisel aastal silmitsi ühe kuni 1,5 miljardi euro suuruse puudujäägiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles