Swedbank: madala hinnakasvu keskkond jääb lähikuudeks püsima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Nagu tavaliselt, mõjutasid aastases võrdluses hinnakasvu septembris enim toidule ja eluasemele tehtud kulutused. Hinnakasvu pidurdas enim aga transpordi ning sideteenuste ja –kaupade hindade langus, kirjutas tänases tarbijahindade tõusu kommentaaris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

«Väline hinnasurve toiduainetele ja kütusele on vähenenud. Samas hoiavad hinnakasvu üleval lõpptarbijate jaoks kiiresti kasvav elektrihind, kiirest palgakasvust tulenev suurem nõudlus ning palgasurve suurenemine eelkõige teenuste sektoris,» hindas Mertsina.

«Järgmisel aastal taandub elektri hinnakasvu mõju aga baasefekti tõttu välja. Seetõttu ootame lähikuudeks madalama hinnakasvu keskkonna püsimist ning järgmisel aastal hinnakasvu täiendavat aeglustumist.»

Statistikaamet teatas täna, et tarbijahinnaindeksi muutus oli 2013. aasta septembris võrreldes augustiga -0,3 protsenti ning võrreldes eelmise aasta septembriga 2,1 protsenti.

2012. aasta septembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim elekter ja toit, millest esimene andis kogutõusust ligi 60 protsenti ja teine üle kolmandiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles