Parts: tuleb motiveerida looma keerukaid töökohti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Toomas Huik

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts rõhutas, et Eestis tuleb välja mõtleda, kuidas motiveerida looma keerukaid töökohti.

Me teame kõik, et need omakorda loovad lihtsaid töökohti rohkem, selgitas Parts ETV saates «Foorum».

Tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi leidis, et majanduskriisist rääkides eriliseks optimismiks veel põhjust pole.

«Tegime küsitluse oma liikmete seas: pakuti, et oodata on kuni 1 protsenti majanduskasvu, aga mitte kõigis sektoreis, osas langus ja töötus süveneb,» prognoosis Veskimägi.

Heido Vitsur leidis, et Eesti majandus käib justkui mööda põhja, aga ei tõuse sealt tagasi üles sama struktuuriga. «On sektoreid, mis on juba tõusuteel, on neid, mis kukuvad põhjast läbi.»

Veskimägi sõnul on lisaväärtuse loomine keeruline, kuna see on seotud tootearendusega, mis on omakorda väga kallis lõbu, mida suudavad endale lubada vaid väga vähesed ettevõtted.

Tallinna volikogu liikme Valdo Randpere sõnul ei ole riigi esmane ülesanne töökohti luua, vaid tegeleda ümberõppe, täiendõppe, elukestva õppe ja kutsehariduse elavdamisega.

Majandusminister Parts leidis, et positiivseks tuleb pidada, et matemaatikaeksam muutub jälle kohustuslikuks, positiivne on, et hakatakse aru saama, et teine õpe pole mingi häbiasi, olgu kõrg- või kutseõpe. «Probleem on rakenduskõrghariduses, kutsekeskharidusega pole probleemi suhtarvudes, aga rakenduskõrghariduse osakaal kogu kõrgharidusest on häbiväärselt väike.»

«Riigid konkureerivad omavahel maksukoormuse osas, Eestis on maksukoormus veidi tõusnud, pikas perspektiivis peaks see uuesti langema. Laias laastus meie maksusüsteem on väga tugev,» rääkis Parts.

Esimesele saateküsimusele, kas majanduskasv jääb sel aastal plussi, vastas 70,3 vaatajaist eitavalt. Teisele küsimusele, kas oleksite valmis hakkama ettevõtjaks, vastas jaatavalt 51,2 protsenti helistanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles