Euroopa Liit asub majandust jalule upitama

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon avaldas täna strateegia «Euroopa 2020», mille eesmärgiks on aidata Euroopal kriisist väljuda ja eelseisvaks kümnendiks valmistuda.


Komisjon on ette näinud kolm peamist majanduskasvu mootorit: arukus, jätkusuutlikkus ja kaasamine. Edusammude jälgimiseks kehtestatakse viis eesmärki, mis tuleb täita 2020. aastaks.

Arukuse all mõistetakse teadmiste, innovatsiooni, hariduse ja digitaalühiskonna edendamist ning jätkusuutlikkuse all tootmise muutmist keskkonnasõbralikumaks, ressursitõhusamaks ja konkurentsivõimelisemaks.

Kaasamist kavatsetakse ellu viia tööturul osalemise, oskuste omandamise ja vaesusevastase võitluse toetamise kaudu.

Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso sõnul on strateegia põhiülesanne panna paika tegevussuunad, mille abil Euroopa majandus taas jalule aidata.

«Kriis on toonud nähtavale sügavad probleemid, mida me ei saa enam ignoreerida. Et majandusmured meie tulevikku ei ohustaks, tuleb kitsaskohad otsustavalt kõrvaldada ja oma eelised maksma panna.

Peame rajama uue majandusmudeli, mille aluseks on teadmised, vähem keskkonnareostust ja kõrge tööhõive tase. Selle saavutamiseks peavad kõik Euroopa jõud ühiselt tegutsema,» rääkis Barroso.

Aruka, jätkusuutliku ja kaasava majanduskasvu saavutamist hakatakse mõõtma viie eesmärgi alusel, millest liikmesriigid peavad sihtide seadmisel lähtuma.

Eesmärgid näevad ette 20-64 aastaste inimeste tööhõivemäära kasvu 75 protsenti ja koolist väljalangejate arvu vähenemist.

Samuti peaks aastaks 2020. vähemalt 40 protsenti tänastest noortest omandama keskhariduse järgse ehk kolmanda taseme hariduse.

Eesmärgiks seatakse ka vaesusohus inimeste hulga vähendamine 20 miljoni võrra ning teadus- ja arendustegevuse investeeringute kasv kolme protsendini ELi SKPst. Lisaks tuleb saavutada ELi kliima- ja energiavaldkonna eesmärgid.

Nende eesmärkide saavutamiseks teeb komisjon ettepaneku luua Euroopa 2020. aasta tegevuskava, mis hõlmab ka mitut suurprojekti.

Muuhulgas plaanitakse projekti teadlaste ja tootjate kontaktide tugevdamiseks, et leiutistest saaksid tooted.

Suurprojektiga «Noorte liikuvus» edendatakse üliõpilaste ja noorspetsialistide liikuvust ELi piires.

Ka on kavas luua ühtne digitaalne turg ja tagada kõigile eurooplastele aastaks 2013 juurdepääs kiirele internetile.

Lisaks on ellu kutsutud projektid tootmise keskkonnasõbralikumaks ning tõhusamaks muutmiseks, ettevõtluse edendamiseks ja uute töökohtade loomiseks ning tööturu moderniseerimiseks. Eraldi projekt peab tõhustama vaesusega võitlemist.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles