Klaas: Kasahstan huvitub Eesti IT-lahendustest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse nõupidamiste ruum Stenbocki majas.
Valitsuse nõupidamiste ruum Stenbocki majas. Foto: Peeter Langovits

Eelmisel nädalal Kasahstanis töövisiidil käinud riigikogu majanduskomisjoni esimehe Urmas Klaasi sõnul tunneb Kasahstan suurt huvi Eesti IT-lahenduste vastu.

«Osaliselt on nad üle võtnud meie e-valitsuse, kuid nende jaoks on huvipakkuv kõik - alates elektroonilisest haigusloost ja lõpetades näiteks e-maksuametiga,» ütles Klaas Reformierakonna pressiesindaja vahendusel.

«Kasahstan on meile väga tähtis partner ning Eesti huvides on intensiivsemad kahepoolsed suhted nii poliitika kui ka majanduse valdkonnas,» lausus Klaas, kes
rõhutas ka parlamentidevahelise seni kasina koostöö edasi arendamise vajadust.

«Koostöövõimalusi on palju. Kasahstani ettevõtjad ootavad oma turule Eesti toiduaineid, eriti suur huvi on Eesti juustu ja kalatoodete vastu. Põllumajandusvaldkonnast on Kasahstanis äratanud huvi meie tõuaretus, Kasahstan on huvitatud Eesti tõupullide ostmisest, praegu ostetakse neid Kanadast,» märkis Klaas.

Kasahstani president on välja kuulutanud majanduse mitmekesistamise ja tööstuse arendamise programmi. Riik arendab lisaks energeetikale ka põllumajandust, ITK-valdkonda, innovatsiooni, farmaatsiatööstust, ehitusvaldkonda. Kasahstan on maailma üks suuremaid teravilja eksportööre ja neil on huvi Tallinna sadama kui võimaliku logistikavärava vastu. Logistika ja transiidi valdkonnaga seostub Kasahstani vajadus arendada oma meretankereid, nende soetamiseks on nad oma pilgud suunanud Eesti poole.

Eelmisel nädala toimunud töövisiidi käigus kohtus Klaas Kasahstani parlamendi, majandus- ja välisministeeriumi ning ettevõtlusorganisatsioonide juhtidega. 24.
veebruaril osales majanduskomisjoni esimees Eesti aukonsuli Kasahstanis Bibigul Balpyki korraldatud Eesti Vabariigi 92. aastapäeva vastuvõtul ning esines seal
kõnega.

7. - 9. septembril 2009 külastas Kasahstani ametliku visiidiga peaminister Andrus Ansip. 2010. aastal on Kasahstan OSCE eesistuja riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles