OECD ministrid arutasid muutusi maailma toiduga varustamises

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makaronid.
Makaronid. Foto: SCANPIX

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder osales Pariisis üle 12 aasta esimest korda toimuval Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) põllumajandusministrite kohtumisel, millel otsiti lahendusi elanikkonna toiduga varustatuse tagamisele ning teistele põllumajanduse ees seisvatele väljakutsetele.

Põllumajandusministrite kohtumisel oli kõne all järgmise 20 aasta võimalused ja väljakutsed, toidu- ja põllumajandussüsteemi valmisolek kiiresti muutuva maailma vajadustele vastamiseks, samuti valitsuste roll eelseisvate muutustega toimetulekuks ning OECD panus selles protsessis, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

«Oma elanikkonna toiduga varustamise esmane kohustus lasub iga riigi valitsusel,» rõhutas Eesti põllumajandusminister. «Kui oma riigi põllumajandussektori arenguks on nii poliitilised kui majanduslikud eeldused loodud ja ellu rakendatud, alles siis on võimalik rahvusvaheliselt turult saada kasu, mis ei pärsi oma ettevõtjaid ning suudab efektiivselt panustada globaalsesse toiduga varustatusesse.»

Kohtumise lõppedes allkirjastasid põllumajandusministrid kommünikee, milles määratletakse eesmärgid ja pakutakse välja võimalikud lahendused toiduga varustatuse tagamisel maailmas. Allkirjastatud kommünikee keskendus toiduga varustatusele, kliimamuutuste ja majanduskriisi mõjule põllumajanduses ning andis suuniseid OECD järgnevate aastate tööks.

OECD on arenenud tööstusriikide foorum alalise asukohaga Pariisis, mis asutati 1961. aastal. Organisatsiooni eesmärk on aidata kaasa maailmamajanduse arengule, samuti liikmes- ja mitteliikmesriikide majandusarengule ning maailmakaubanduse laienemisele.

Eesti sai kutse organisatsiooniga liitumiseks 2007. aasta mais ning lähikuudel peaks liitumine jõudma lõpule. Tihedat koostööd teeb Eesti OECDga juba praegu. Alates liitumiskutse saamisest on Eesti eksperdid järjest enam kaasatud OECD töörühmade ja komiteede töösse ning organisatsioon on Eesti kohta koostanud mitu kõrgetasemelist analüüsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles