USA kehv majandusstatistika surub nafta hinda allapoole

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid USAs Texases.
Naftapuurtornid USAs Texases. Foto: AFP / Scanpix

Toornafta hind maailmaturul libises täna hommikul veidi allapoole, jäädes pidama 78 dollari juurde ja seda pettumust valmistanud USA majandusstatistika tõttu.


New Yorgi börsi futuuridelepingu peamise nafta (

light sweet crude

) hind aprillitehingutes odavnes marginaalse 0,01 dollari võrra 78,16 dollarini barreli eest, vahendas AFP.

Londonis langes Põhjamere Brenti hind aprillitehingutes 0,08 dollari võrra 76,21 dollarini barreli eest.

Naftafutuuride hinnad kukkusid eile järsult ja seda mure tõttu majanduse kosumise pärast, millele andsid tõuke USA nõrgad majandusnäitajad ja Kreeka finantskriis. Nafta odavnemise taga on ka tugevnenud dollar.

Kuna naftatehinguid sõlmitakse dollarites, siis tugev USA rahvusvaluuta muudab kauba kallimaks nende jaoks, kes igapäevaselt arveldavad teistes valuutades. Seetõttu väheneb nõudlus ja barreli hind libiseb allapoole.

Pettumust valmistanud USA statistika hulgas olid iganädalane töötu abiraha saajate arv, tarbijausalduse langus ja viited loiust kinnisvaraturust.

USA tööministeeriumi andmetel sööstis esmakordselt töötu abiraha saajate arv kolme kuu rekordtasemele, suurendades kahtlusi majanduse jõulise kosumise suhtes.

«Nafta jätkab rabelemist seni, kuni majandusnäitajad valmistavad pettumist,» ütles Capital Spreadsi analüütik Simon Denham. «Vähem tööd tähendab väiksemat sissetulekut, vähem autosõite ja puhkusi ning väiksemat naftatarbimist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles